Utcát neveztek el Törőcsik Mariról

Egykori lakhelyén, a Vas vármegyei Velemben neveztek el utcát a színésznőről.

Munkatársunktól
Forrás: Origó2023. 02. 27. 11:00
Törõcsik Mari
Budapest, 2016. április 6. Törõcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Mûvésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színmûvésznõ, érdemes és kiváló mûvész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban a február 25-én elhunyt Psota Irén, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színmûvésznõ, érdemes és kiváló mûvész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja szerepeit idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-ben elhunyt színészlegendának az 1970-es évek óta volt háza a községben, élete utolsó éveiben nagyon sokszor járt oda, gyakorlatilag ott is élt. Az Origó beszámolója szerint egy olyan utcát neveznek el Törőcsik Mariról, amelyben új építésű házak sorakoznak. 

 

Az ünnepélyes avatást Törőcsik Mari halálának második évfordulóján, április 16-án tervezik megtartani, a névadás azonban már hivatalosan is megtörtént, a táblák is készülnek

 

Törőcsik Mari ragyogása

Törőcsik Mari művészetének egyik legfontosabb kulcsa, hogy nem eljátssza a szerepet, hanem átlényegül. Vele kapcsolatban úgy érzi az ember, hogy nincs is szükség semmilyen játékra, a néző időről időre az átlényegülést akarja látni, mert katartikus élmény.

Van négy kép Törőcsik Mariról, ami beleég az ember emlékezetébe, ha megnézi a Körhintát. Az egyiken, amikor az élet nehézségeiről beszélnek a szülei és a leendő jegyese a vásárban, a fiatal lány nem akarja hallani a sok rájuk váró bajt, és egy katicabogarat kezd el figyelni. Ujjára veszi, nézi, addig nézi, amíg a bogár el nem repül. A jelenet az érzelmek szabadságáról szól, a könnyedségről, a szemtelen fiatalságról. Ezt követi aztán a vurstli hajójában való hintázás, majd a körhintában a lélek szabadon szárnyalásának képei: „Repülünk, Mari!” És ekkor látható a második kép, amit soha nem felejt a néző. Törőcsik Mari körhintában repülésének képei. Tekintetében a boldogság, ami az élet, a fiatalság és a szabadság szimbóluma.

Borítókép: Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában (Forrás: MTVA Fotó: Zih Zsolt)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.