Áldásos jótékonyság

Őszentsége Ferenc pápa néhány nap múlva történő magyarországi apostoli látogatása alkalmából kedd este jótékonysági koncertet tartottak a katolikus egyházfő tiszteletére a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A Magyar Parlamenti Imacsoport és a Mária Országa Imaközösség által szervezett karitatív célt is szolgáló koncerten Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész mellett közreműködött Szabadi Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a budapesti Zeneakadémia egyetemi docense, Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész, valamint két ifjú hegedűművész, Farkas Boglárka és ifj. Mága Zoltán.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 20:45
null
Fotó: Schumy Csaba [email protected] +36309645813
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatalmas sikerrel tartott koncerten Mága Zoltán egyedülálló, történelmi eseménynek nevezte, hogy Ferenc pápa másodszor érkezik Magyarországra. Felidézte, hogy a katolikus egyházfő úgy nyilatkozott, az április végi háromnapos budapesti látogatása „alkalom lesz arra, hogy újra magamhoz öleljek egy számomra oly kedves egyházat és népet.”

Fotó: Schumy Csaba 


A Prima Primissima díjas hegedűművész úgy fogalmazott: 

Hithű katolikusként életünk egyik legnagyobb és legszebb pillanata lesz, hogy újra hazánkban köszönthetjük Ferenc pápát és hitünk megerősítése mellett nagyobb lelki támaszt és inspirációt kaphatunk az egyházfőtől a szegények és rászorulók segítéséhez, gyámolításához. Ez a koncert egy tiszteletadás és ima Ferenc pápáért, hogy apostoli látogatásával kiemelt figyelmet fordít Magyarországra, a magyar népre, és szót emel a békéért, a szegényekért, a rászorulókért.


A koncert során Mága Zoltán megemlékezett a közelmúltban elhunyt barátjáról, Bajkai Istvánról. 
 

Fotó: Schumy Csaba 

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész felidézte továbbá, hogy az első alkalommal útjára indított 100 templomi koncertsorozatának záróeseményeként 2011-ben látogatást tett XVI. Benedek pápánál, aki megáldotta a művészi és karitatív munkáját. Később Ferenc pápával kétszer is találkozhatott a Vatikánban. A második alkalommal a százállomásos karitatív ökumenikus misszió már Őszentsége áldásával indulhatott útjára. A Vatikánban 2017-ben április 5-én tartott audienciáján Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette Mága Zoltánt, megköszönve a hegedűművész sok éve tartó, szegényeket segítő karitatív munkáját. A 2017-es látogatás alkalmából Mága Zoltán a Római Magyar Akadémián a magyar történelmi egyházak vezetői és a magyar kormány képviselői mellett az EU-tagállamok szakpolitikusai és kormányzati tisztségviselői részére szervezett roma integrációs konferencián is felszólalt, majd aznap este szimfonikus zenekarával koncertet adott a római magyar tudományos-kulturális intézetben. 

Fotó: Schumy Csaba


 

A hegedűművész jelenleg harmadszorra zajló 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának egyik célja, hogy segítse az Ukrajnában zajló háború elől menekülő gyermekeket és családokat. Az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket támogató nemzeti múzeumbeli koncerten Mága Zoltán bejelentette, hogy a 2024-es évet köszöntő budapesti újévi koncert bevételéből egymillió forinttal támogatja a karitatív szervezet munkáját. 


Őszentsége magyarországi apostoli látogatásához kapcsolódó eseményen a közönség felállva, vastapssal köszönte meg a közreműködő művészek koncertjét, a rászorulóknak nyújtott segítséget.
A katolikus egyházfő, Ferenc pápa április 28-án, pénteken érkezik Budapestre, és háromnapos látogatást követően 30-án, vasárnap utazik vissza a Vatikánba.

Borítókép: Mára Zoltán jótékonysági koncertje (Fotó: Schumy Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.