Szilvia a színházi olimpián: Hogy hangzik litvánul a legnépszerűbb magyar operett?

A Csárdáskirálynő az egyik legismertebb operett, amelyet többször is színpadra állítottak a litvániai Kaunasi Állami Zenei Színházban. Az előadás a színházi olimpia programelemeként érkezik június 7-én a Budapesti Operettszínház Csárdáskirálynő Fesztiváljára.

Magyar Nemzet
2023. 05. 20. 9:15
null
Fotó: Martynas Aleksa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar operett litván színpadon

 

Ruta Bunikyte színpadi rendező és művészeti vezető a litván színházi élet egyik fiatal tehetsége. Hazájában a musicalek királynőjének nevezik, de a színpadi művészet számos más formájával is dolgozik. Nem számít, mikor íródott a darab, számára  sokkal fontosabb, hogy a témája releváns-e a mai társadalom számára. A Csárdáskirálynő, melyet most a 10. színházi olimpia műsorában a Budapesti Operettszínház színpadán láthat június 7-én 19 órától a közönség, a rendezőnő harmadik operettrendezése, s egyben az első első rendezése a Kaunasi Állami Zenei Színházban.

csárdáskirálynő
Marija Arutiunova mint Szilvia lép színpadra (Fotó: Martynas Aleksa)

 

Jól ismert történet, újabb és újabb értelmezés

 

A rendező olyan Csárdáskirálynőt szeretett volna színpadra állítani, mely más értelmezést ad a jól ismert sanzonett–herceg történetnek. 

A produkcióban arra törekszik, hogy minél érzékletesebben ábrázolja a főszereplők (Edvin és Szilvia) életkörülményeit, hiszen ezek meghatározzák a döntéseink hátterét is. „Nemcsak az operett hőseinek életét szeretnénk bemutatni, hanem lehetőséget kínálunk arra is, hogy betekintést nyújtsunk abba a társadalomba, amelyben éltek. Új szereplők és új kis történetek születnek. A jelenetek, akárcsak a való életben, itt sem egydimenziósok. A középpontban egy szerelmespár áll, mögöttük egy öregúr újságot olvas, míg távolabb tucatnyi ember éppen munkába siet. Minden a fókuszponton múlik” – írják az alkotók az újraértelmezett Csárdáskirálynőről.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Szilvia, jelenetfotó (Fotó: Szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.