Fókuszban a Csárdáskirálynők

A magyar operett évében, a 10. Nemzetközi színházi olimpia programsorozatához csatlakozva június 3. és 11. között a Csárdáskirálynő(k)é a főszerep a Budapesti Operettszínház színpadán. A Csárdáskirálynő-fesztiválon három nemzet – magyar, litván és francia – saját feldolgozásait tekintheti meg a nagyérdemű.

Magyar Nemzet
2023. 04. 30. 6:11
Csárdáskirálynő
Forrás: Budapesti Operettszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen izgalmasnak ígérkezik a nemzetközi alkotásokat felvonultató találkozás a magyar operett évében. Kálmán Imre klasszikusa, a Csárdáskirálynő igazi közönségkedvenc, s most a Csárdáskirálynő-fesztiválon három feldolgozásban kerül színpadra.

Csárdáskirálynő
A közönség június 3-án láthatja a magyar Csárdáskirálynőt Fotó: Budapesti Operettszínház

Június 3-án 19 órától a Budapesti Operettszínház Csárdáskirálynő-produkciója nyitja meg az eseményt. Az előadás – a Margitszigeti Szabadtéri Színpad előbemutatója után – 2019 szeptemberétől került a Budapesti Operettszínház repertoárjára, hármas szereposztásban, Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával, Cziegler Balázs díszletével és Berzsenyi Krisztina jelmezeivel.

A darab főúri, bohém szereplőivel, szerelmi bonyodalmaival és fülbemászó dallamaival maga a könnyedség emlékműve, ugyanakkor megjelennek benne a történelmi Magyarország, az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásának viharfelhői is.

A fesztivál második előadása, amely a Silvia címet viseli, június 7-én látható, a litván Kaunas-i Állami Zenés Színház társulatának előadásában. A Csárdáskirálynőt 1946 óta többször is színre vitte a litván színház. 

A rendező, Rita Bunikyte áthelyezte a cselekményt a XX. század korai éveibe, egy varietészínházba.

A mi Silvia-előadásunk tele van látható és láthatatlan hősökkel, akik mind a szerelemért harcolnak

– mondta a rendező, hozzátéve: K. Daujotaite jelmeztervező alkotásai nagyon pontosan jelenítik meg Kaunas város divatját az 1930-as években.

Június 10-én francia nyelven szólal meg a Csárdáskirálynő, Princesse Czardas címmel a bordeaux-i Lychore társulat és a aix-les-bains-i operettfesztivál előadásában. 

A produkciót Jean-François Vinciguerra rendezésében, Estelle Danvers koreográfiájával tekinthetik meg a nézők.

A Csárdáskirálynő-fesztivál június 11-én a Best of Csárdás gálakoncerttel ér véget, amelyen a három társulat művészei vesznek részt, közösen ünnepelve a világhírű Kálmán-művet. A nagyszabású gálakoncerten az operettirodalom legnagyobb slágerei csendülnek fel Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss és Jacques Offenbach műveiből, rendhagyó duettekkel, meglepetés produkciókkal.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet a Vidnyánszky Attila által rendezett Csárdáskirálynő című előadásból (Forrás: Budapesti Operettszínház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.