időjárás 16°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Már tíz nemzetközi díjnál jár a Trianonról szóló rövidfilm

Magyar Nemzet
2023.06.02. 15:00 2023.06.07. 12:26
Már tíz nemzetközi díjnál jár a Trianonról szóló rövidfilm

Már tizedik nemzetközi díjánál jár A röpülő falu című magyar rövidfilm, ami Babits Mihály hasonló című, 1921-es novelláján alapul. A csaknem félórás film azt mutatja be, hogyan kellett menekülniük 1919-ben a magyaroknak a románok elől Erdélyből.

Gyarmati-Paor Zoltán rendezésében Babits Mihály (Adorjáni Bálint) érkezik meg egy vendéglőbe vacsorázni, ahol helyhiány miatt egy idegen mellé kell leülnie, aki, mint kiderül, erdélyi menekült (Sinkovits-Vitay András). A menekült mesél Babitsnak a címszereplő röpülő faluról, ami egy falunyi erdélyi magyar kényszerű vándorlásának története, természetfeletti elemekkel kiszínezve (az utánuk repülő faluval), ami vagy megtörtént, vagy nem, a mesélő vagy elhiszi mindezt, vagy nem – ez a nyitott kérdés, ez a feszültség mozgatja a történet dramaturgiáját.

Sinkovits-Vitay András és Adorjáni Bálint a filmben (Forrás: YouTube)

Mint a rendező elmondta, a film ötletével Nyári Gábor, a Retörki vezetője kereste meg 2018-ban: figyelmébe ajánlotta Babits kevéssé ismert novelláját, ami egyfelől tökéletes alapanyag egy rövid, kis büdzsés kamaradarabhoz, hiszen két ember beszélget benne egy asztalnál, másfelől viszont jókora kihívás megjeleníteni magát a repülő falut, illetve az azt bemutató víziót. 

 

Utóbbit végül animációval oldották meg, aminek stilizáltsága, sziluettszerűsége egyben idézőjelbe teszi a látottak valóságtartalmát is. A vendéglő otthonosságával nagyon kontrasztos, hideg színekben fürdő látomás felvételei vegyes technikával készültek, igazi statisztákkal és animált háttérrel. 

A projekt családiasabb nem is lehetne, hiszen a vízióban szereplő fiú karakterét Gyarmati-Paor Zoltán fia formálja meg.

A röpülő falu már tíz nemzetközi díjnál jár, legutóbb a 2010 óta megrendezett, holland iPhone Film Festival nevű fesztiválon nyerte el a zsűri nagydíját és a legjobb operatőrnek (Szentiványi Gábor) járó díjat. A Magyar Nemzet írt a premierjéről is, cikkünk itt olvasható.

Borítókép: A röpülő falu (Forrás: YouTube)

 

Nemzeti összetartozás napja 2023

Felavatták a nemzeti összetartozás emlékművét Újkígyóson

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.