Tizenkét új kötettel várja a 94. Ünnepi Könyvhéten az olvasókat az MMA Kiadó

A Magyar Művészeti Akadémia összművészeti kiadója (MMA Kiadó) idén 12 kötettel várja a látogatókat a csütörtökön kezdődő ünnepi könyvhéten, a Vörösmarty téren, az 52-es pavilonnál. Az értékteremtő művekből álló gyűjteményt ma mutatták be az MMA Andrássy úti irodaházában.

Lányi Adél
2023. 06. 07. 15:29
null
Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztatón Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: – Célunk, hogy olyan könyvek kerüljenek a piacra, amelyek biztos, kiszámítható finanszírozással, többéves tervezéssel, hiánypótló szerepet töltenek be és értéket teremtenek.

Az MMA Kiadó 12 új kötetét mutatta be a könyvhét alkalmából (Fotó: Bach Máté)

Hozzátette: 

– Ez az értékteremtés és értékkeresés a határon túli magyar és a Kárpát-medencében élő művészeken túlmutató, és igyekszik nemzetközi perspektívát bemutatni a magyar közönség számára.

 Az Akadémia főtitkára azt is kiemelte: 2017 óta több mint 200 könyv jelent meg a kiadó gondozásában, emellett számos tanulmány, verseskötetek és albumok is.

Pécsi Györgyi az újonnan megjelent könyvek közül Cs. Szabó László Kossuth-díjas magyar író, esszéíró háromrészes sorozatából készült kötetét mutatta be. A 720 oldalas könyvben az Erdélyben, a Haza és nagyvilág, valamint a Két part című művek olvashatók. Az MMA ügyvezető igazgatója hozzátette: Ez a kötet Cs. Szabó László-i életmű gondolati és műfaji csúcspontja is egyben.

Pécsi Györgyi az említett kötet mellett kiemelte a Fehéringes közmagyar című alkotást, amelyben Kányádi Sándorral készült beszélgetéseket olvashatunk. 

A könyv különlegessége, hogy a Kossuth-díjas költő számára az élőbeszéd, a társalgás volt a legjellemzőbb megszólalási forma, rendszerint verseit is „fejben” írta és később rögzítette csak papírra – ezért különösen fontosak a kötetben olvasható beszélgetések, amelyek gondolatainak summái.

 Továbbiakban az ügyvezető igazgató bemutatta Grendel Lajos Összegyűjtött elbeszélések című kötetét, amely az író novelláit és elbeszéléseit öleli fel. Majd Szilágyi István kolozsvári magyar író Távolodó jégtábla című írását méltatta.

Szatmári István az MMA egyik szerkesztője az újdonságok közül egy igazi nóvumot mutatott be. Elmondta: 

– William Shakespeare szonettjei Fazekas Sándor fordításában az új átiratok szépirodalmi értékén túl a korábbiaknál jóval szigorúbb szöveghűséget követtek, emellett jobban értelmezi a szöveg jelentésrétegeit, irodalmi összefüggéseit.

 Az MMA kiadó munkatársa szerint nagy érdeklődésre számíthat A műalkotás lényege című kötet is, amely hiánypótló lehet a művészettörténészek számára is. Horkay Hörcher Ferenc neve bizonyára ismerősen cseng, az Erő és gyöngédség című esszékötete városokról, városi terekről, képekről és kulturális szerepükről ad újabb megközelítést.

Palojtay Kinga vezető szerkesztő bemutatta az egyik filmtörténeti szempontból fontos alkotást. Szekfű András immáron a sorozat 4. interjúkötetében újra megidézi a filmtörténeti múlt időt, és tíz interjún keresztül beszélget a 60-70-es évek neoavantgárd és az új érzékenység jeles filmes személyiségeivel, akik sokszor anekdotikus, emberi visszaemlékezésükkel teszik színessé az alkotást. A kiadó sokszínűségének jegyében megjelenik Keppel Márton alkotása, Hámory Judit Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész nevével jelzett kötete, amely bemutatja munkásságát. Kovács Péter képzőművészeti albuma pedig összefoglalja a művész életművét és bemutatja sokrétű gondolkodását.

A vezető szerkesztő kiemelte: Szunyoghy András Vadállatok anatómiai rajzai című alkotását is, amelyben hatvan afrikai, dél-amerikai és ausztrál vadállat csontozatát és izomzatát ismerteti az író.

Kiváló alkotásnak nevezte a szerkesztő Lenzsér-Mezei Kata Monstrancia című könyvét is. Az elismert építész, ötvösművész 2021-ben a Budapesten megtartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készítette el kötetét, amelyben bemutatja az egyedi monstranciát. A kötet jól érzékelteti az esemény hangulatát és a szakrális üzenetét.

A könyvhéten az odalátogatók találkozhatnak kedvenc írójukkal, költőjükkel, emellett dedikálásra is van lehetőség. Június 10-én, szombaton egy órától várja az 52-es pavilonnál az érdeklődőket a Magyar Művészeti Akadémia összművészeti kiadója.

 

 

Borítókép: Bemutatták az MMA Kiadó könyvheti újdonságait (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.