A nándorfehérvári csatára és annak hőseire emlékeztek

A nándorfehérvári diadal a magyar–oszmán háborúk egyik legjelentősebb eseménye. 1456. július 4–21. között a keresztény magyar és szerb katonák, Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár várát II. Mehmed oszmán szultán hatalmas túlerőben lévő seregével szemben, majd július 22-én, Hunyadi János és Kapisztrán János vezetésével a vár melletti csatában győzelmet arattak az oszmánok felett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 22. 19:00
nándorfehérvári diadal emléknapja
HUNYADI János
A nándorfehérvári diadal emléknapja Budapesten Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diadalt a magyar hadtörténelem – tekintettel kihívásainak körülményeire, hosszú távú következményeire, illetve nemzetközi jelentőségére – az egyik legjelentősebb győzelemként tartja számon, amely mintegy 70 évre megállította az oszmánok további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozásait.

nándorfehérvári diadail emléknapja
HUNYADI János; GION Gábor
Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért felelős államtitkára mondott beszédet a nándorfehérvári diadal 567. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen (Fotó: Lakatos Péter)

A megemlékezésen Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért felelős államtitkára mondott beszédet, amelyről részletesebben másik cikkünkben olvashatnak. 

A Magyar Országgyűlés 2011. július 7-én nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává a diadal 555. évfordulójának tiszteletére.

Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszója

– olvasható a kormány honlapján, ahol az alapinformációkon túl a történelem szerelmesei is csemegézhetnek. Ugyanis az emléknap jelentősége mellett a csata részletes elemzését is megismerhetjük.

nándorfehérfávi diadal emléknapja
HUNYADI János
A honvédség zenekara játszott a nándorfehérvári diadal 567. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen (Fotó: Lakatos Péter)

Borítókép: A nándorfehérvári diadal emléknapja Budapesten (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.