Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Gion Gábor: A nándorfehérvári diadal emléknapja a mai keresztény világ ünnepe

A nándorfehérvári diadal emléknapja nemcsak a magyarság, hanem a keresztény Európa, a mai keresztény világ ünnepe is – mondta a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért felelős államtitkára a nándorfehérvári diadal 567. évfordulója alkalmából tartott szombati megemlékezésen Budapesten, Hunyadi János Halászbástya melletti szobránál.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 22. 14:59
Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára
Forrás: Molnár Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gion Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a templomok harangjai immár több mint fél évezrede megszólalnak déli 12 órakor. Onnantól fogva van ez így, hogy a keresztény világ ráeszmélt: veszélyben van társadalma, kultúrája, értékrendje és létezése – jegyezte meg.
Ekkor ugyanis egyre fenyegetőbbé vált az oszmán terjeszkedés, ennek ellenére hiányzott az európai összefogás és a Magyar Királyság megsegítésének szándéka – mutatott rá.
Gion Gábor azt mondta, 

Callixtus pápa egyike volt azoknak, akik felismerték a közelgő veszélyt, ezért elrendelte, hogy a templomokban delente szólaljanak meg a harangok, és a hívek imádkozzanak a törökkel szembeni győzelemért.

Rövidesen a harangok már nem könyörgésképpen zúgtak, hanem hálából, és zúgnak azóta is, hogy emlékeztessenek: őseink hatalmas győzelmet arattak az akkori világ legfélelmetesebb hadserege fölött – emlékeztetett a HM államtitkára.
Utalt arra, hogy 

a középkor törökellenes küzdelmének leghíresebb csatáját 1456. július 14. és 21. között vívták. A többszörös túlerő dacára Nándorfehérvár tornyára nem került fel a félholdas zászló.

A magyar hadtörténet egyik legfényesebb sikere hét évtizedre állította meg a török terjeszkedést – tette hozzá.
Gion Gábor elmondta: napjainkban szobrok, közterek viselik Hunyadi János nevét, róla nevezték el a haza védelmében kiemelkedő munkát végzőknek odaítélt díjat is.

A „nagy törökverő” alakja és élete évszázadok elteltével is példa lehet, még egy olyan korban is, amikor nem divat történelmi példaképeket választani

 – jegyezte meg.
Hangsúlyozta, Hunyadi a hazáját védte a végsőkig, mindenkor Magyarország érdekét tartotta szem előtt, akkor is, ha ennek vagyona vagy saját testi épsége látta kárát.
Az Országgyűlés 2011-ben július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította – idézte fel.
"Hazánkat szerető magyarként kötelességünk számontartani minden napot, amelynek okán azok lehetünk, akik vagyunk: önálló, független nemzet, keresztény értékekkel és identitással, a mindenkori békére törekvéssel" – emelte ki.
 

Nándorfehérvár mindannyiunknak szóló, máig élő üzenete az, hogy ha a hit és a hazaszeretet kitartással és elszántsággal párosul, az még egy vesztesnek ítélt csata sorsát is megfordíthatja

 – hangoztatta az államtitkár.
A nándorfehérvári diadal évfordulója alkalmából Hunyadi János szobránál korábban koszorút helyezett el Novák Katalin köztársasági elnök, az ünnepnapon pedig a kormány nevében Gion Gábor; Kövér László házelnök képviseletében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke; a vezérkari főnök képviseletében Vadászi Norbert ezredes; a Budavári Önkormányzat nevében pedig V. Naszályi Márta polgármester.

Borítókép: Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára (Forrás: Molnár Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.