Gion Gábor: A korszerű technika kevés, katonákra van szükség a haza védelméért

A haza védelmének legfőbb eleme az ember, a nemzeti politika és a korszerű technika önmagában kevés, katonákra van szükség − jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Nagykanizsán. Gion Gábor szerint a honvédség számos előnnyel kecsegtet.

Forrás: MTI2023. 03. 23. 15:23
null
20230309 Budapest A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztásának ünnepélyes átadás-átvétele. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A haza védelmének legfőbb eleme az ember, a nemzeti politika és a korszerű technika önmagában kevés, katonákra van szükség” − jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Nagykanizsán, az alapkiképzési programban részt vett katonák eskütétele után. 

GION Gábor; BALOGH László; CSERESNYÉS Péter
Gion Gábor szerint elengedhetetlen, hogy a társadalom elismerje a katonák áldozatvállalását. Fotó: Varga György

Gion Gábor hangsúlyozta, hogy a katonai hivatás állandó készültséget jelent: a munkaidő nem jár le a nap végén, nem akasztják szögre az egyenruhát a nyolc óra leteltével. Ezért is elengedhetetlen, hogy a társadalom elismerje áldozatvállalásukat − fűzte hozzá köszöntőjében az államtitkár. Kiemelte: az önkéntesek a civil foglalkozásuk megtartása, illetve felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédelem ügyét. 

 

A honvédségnél a civil életben is hasznosítható képességek birtokába lehet jutni

A katonai szolgálat vállalására biztatta mindazokat, akik elhivatottságot éreznek magukban, hogy civil munkájuk mellett baj esetén fegyvert fogjanak a hazáért. A honvédség szinte bármilyen iskolai végzettséggel rendelkező embernek tud feladatot, illetve szolgálati lehetőséget biztosítani. Ugyanakkor az önkéntes tartalékos katonai szolgálat jó megoldás lehet azoknak a fiataloknak, akik vagy később szeretnék megkezdeni, vagy szüneteltetik felsőfokú tanulmányaikat. 

A katonaságnál a civil életben is hasznosítható képességek birtokába jutnak, a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők pedig többletpontokat szerezhetnek 

− fejtette ki Gion Gábor. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években jelentősen emelkedett a tartalékosok létszáma: már több mint 11 500-an állnak szolgálatban. Az elmúlt évek történései igazolták a tartalékos rendszer létjogosultságát: a katonák a koronavírus-járvány idején példásan helytálltak, támogatták a kórházak tevékenységét, részt vettek az objektumok fertőtlenítésében, valamint a járőr- és határvédelmi feladatokat láttak el. 

Nemzetközi porondon is bizonyítottak, a KFOR-kontingensben és az iraki misszióban. 

A Honvédelmi Minisztérium és a honvédség szándéka, hogy minél több fiatal válassza a katonai szolgálatot. Abban bíznak, hogy az Egységes Alapkiképzési Program elvégzése után sokan döntenek majd a katonai hivatás mellet, hiszen „a tudás, amit megszereztek vagy megszereznek, nem csak a háborúban, és nem csak a honvédség kötelékében lesz hasznos” − fogalmazott. Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvéd Vezérkar főnöke rámutatott, a fiatalok bátorságukat bizonyították azzal, hogy vállalták, felveszik a Magyar Honvédség egyenruháját és vállalják esküjükben azt, ami ezután következik; hogyha kell, „életük árán is megvédik ezt a szép hazát, és életük is áldozzák azért, hogy a magyar emberek békében, biztonságban élhessenek”.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.