Káel Csaba: Elképesztően fontosnak tartom, hogy novemberben elindulhatott a Filmio

A pandémiás időszak ugyan világszerte nem kedvezett a filmeseknek és a moziknak, a Nemzeti Filmintézet egész évben azon dolgozott, hogy a hazai szakmát a lehető legkisebb veszteség érje. Az intézmény 7,7 milliárd forinttal támogatott 185 mozifilm pályázatot, 6,8 milliárd forintos támogatásban részesített tévés és streaming tartalmakat, tíz új mozifilm mutatkozott be idehaza és nemzetközi fesztiválokon, valamint egy hiánypótló streamingszolgáltatás, a Filmio is elindult.

2020. 12. 21. 17:24
null
Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) januárban azzal a céllal alakult meg, hogy a korábbi támogatási rendszereket egységesítve minél több sikeres mozgókép készülhessen Magyarországon. A 2020-as év a pandémia miatt váratlan kihívások elé állította a Filmintézetet, ám annak ellenére, hogy az elmúlt évet nagyrészt a korlátozások határozták meg, és nem szólhatott mozilátogatási rekordokról, a filmipar nagy lendülettel és kiváló eredményekkel működött – áll az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményében.

– Ebben a rendkívüli évben meg kellett tanulnunk úgy is működni, mint egy GPS: tudjuk, hogy A pontból B pontba szeretnénk eljutni, de hogy milyen útvonalon, azt a körülmények döntik el helyettünk. A Nemzeti Filmintézetnek kiváló szakemberei vannak, akik nagyon hamar ráéreztek arra, hogy a megváltozott lehetőségekhez hogyan kell alkalmazkodni – idézi a tájékoztató Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos

– Elképesztően fontosnak tartom, hogy pont ebben a pandémiás helyzetben elindulhatott a Filmio. A koprodukciós együttműködéseink is felgyorsultak, a járványhelyzet hozta szükség miatt könnyebben jöttek létre együttműködések. Ugyanígy lendületet és nagyvonalú támogatást is kapott a fóti stúdiófejlesztés, rájöttünk, hogy terveket készíteni az otthoni íróasztalnál is lehet – fűzte hozzá Káel Csaba.

A közlemény szerint a filmstúdiók bővítésére már csak azért is szükség van, mert a magyarországi forgatási lehetőségek iránt egyre inkább nő a kereslet. Idén, a vészterhes időszakban is több külföldi produkció választotta forgatási helyszínül Magyarországot. Sikeresen befejeződött a szigorú járványügyi intézkedések betartásával a Dűne remake-jének forgatása és a Mrs. Harris Goes to Paris című koprodukció is. Az NFI MAFILM fóti stúdiói többek között a Netflix Terra Vision című sorozatának és A fekete pók című magyar részvételű koprodukciónak adtak otthont.

Az NFI a magyar mozgóképszakma egészéért felelős intézményeként azon dolgozott, hogy a filmipart a lehető legkisebb veszteség érje. A rendkívüli intézkedések között volt a támogatások átütemezése, új pályázatok kiírása és segélyalap kezdeményezése.

A járványhelyzet ellenére tíz új mozifilm is bemutatkozhatott a mozikban vagy rangos nemzetközi fesztiválokon– derül ki a tájékoztatóból.

Mint írják, ha nehezebb dolga is volt a stáboknak, a filmforgatások sem álltak le. Többek között leforgott idén az Oscar-díjas Deák Kristóf első mozifilmje, Az unoka. Elkészülhetett A játszma című kémfilm és Fazekas Máté szatirikus hangvételű első filmje, a Kilakoltatás is. Az idei gyártású produkciók közé tartozik még Rohonyi Gábor rendezése, a Szia, Életem, valamint egy romantikus fantasy vígjáték Madarász Istitől, az Átjáróház és több pályakezdő alkotó bemutatkozó műve is.

Az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága összesen 7,7 milliárd forinttal támogatta az alkotókat, háromszáz mozifilmes pályázatot dolgozott fel, melyek közül 185-öt támogatott, 27 film részesült gyártási támogatásban. Az új marketingpályázaton 11 mozifilm kapott támogatást, így a nyertes produkciók már a forgatás időszakában is profikra támaszkodhatnak a filmes kampányok előkészítésénél. A Filmintézet kilenc új pályázatot írt ki, hogy minél több televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotás is megvalósulhasson. Csaknem 1700 szinopszis érkezett, a Televíziós Döntőbizottság eddig 158 pályázatot támogatott. Mintegy 6,8 milliárd forint támogatásból készülhetnek ígéretes tévéfilmek, sorozatok, animációs-, ismeretterjesztő- és dokumentumfilmek. Továbbá újdonság, hogy színházak és filmesek összefogásával is forognak mozgóképek: egy határon túli, hat vidéki és kilenc fővárosi színház és filmelőállító izgalmas, crossover műveket alkotnak.

November 19-én pedig kultúrtörténeti pillanatnak lehettünk részesei, ugyanis elindult a Filmio, az NFI streaming platformja, amely 120 év magyar filmkincsébe enged betekintést, a közelmúlt sikerfilmjeitől egészen a felújított klasszikusokig, és a kínálat hétről hétre bővül. Egyre több új film a mozipremiert követően a Filmion lesz először látható, sőt, a nem moziforgalmazásra szánt mozgóképek premierje is az új platformon lehet már jövőre – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.