Madáchra emlékeznek Palócföldön

2003. 01. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden ünnepeltük Madách Imre születésének 180. évfordulóját, s ebből az alkalomból Balassagyarmaton az író nevét viselő városi könyvtár a héten kiemelten foglalkozik Madách életművével. A Nógrád megyei, alsósztregovai születésű író életében fontos szerepet játszott Balassagyarmat, s 1861-ben országgyűlési képviselőjévé választotta a város. A jubileumi ünnepségsorozatban külön figyelmet szentelnek az ifjúságnak, ma tartják a megyei Madách Imre–Mikszáth Kálmán vers- és prózamondó versenyt, holnap délelőtt pedig Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke átadja a Madách-olvasónapló-pályázat díjait.
Pénteken délután három órakor a könyvtárban a Palócföld-könyvek sorozat részeként megjelent Madách-tanulmányok című kötetét mutatja be a szerző, Kozma Dezső kolozsvári egyetemi tanár, a Palóc Múzeumban pedig az Új régészeti leletek a középkori Balassagyarmatról című helytörténeti kiállítás nyitja meg kapuit Vaday Andrea, az MTA Régészeti Intézetének munkatársa előadásával. Négy órától ismét a könyvtáré a főszerep, ekkor nyitja meg Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója Miklovits László grafikusművész Irodalmi panteon című tárlatát. Átadják a Madách-díjakat, az idén Pál István dudásnak, tereskei hagyományőrző népművésznek, Korill Ferencnek, a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ igazgatójának és a Madách Imre Városi Könyvtár kollektívájának ítélték az elismerést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.