Elhunyt Tarczai Béla fotóművész

Életének 91. évében rövid betegség után kedden elhunyt Tarczai Béla fotóművész.

Grund
2013. 02. 27. 14:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarczai Béla 1922. október 21-én született Miskolcon, a közgazdasági egyetemet 1946-ban, az ELTE posztgraduális művészettörténet és esztétika szakát 1975-ben végezte el. Gimnazista kora óta fényképezett, mestereinek a kor miskolci és más magyar nagyságait tartotta. 1942-ben kezdte szülővárosában szervezni az amatőrmozgalmat, 1951-ben alapította a Miskolci Fotóklubot.

Tarczai Béla pályafutása alatt mintegy félszáz hazai kiállítást szervezett és rendezett. Tizenöt egyéni tárlata volt itthon és külföldön, életmű-kiállítását 2002-ben, 80. születésnapja alkalmából rendezték meg a Miskolci Galériában. Utolsó tárlatát 90. születésnapja alkalmából 2012. december 12-én nyitották meg a Miskolci Galéria Feledy-házában.

Fotóelméleti munkássága alatt számos írása jelent meg a Fotó, a Fotóművészet, a helyi lapok vagy a Museumsblatt és a Drezdában megjelenő Rundbrief Fotografie hasábjain. 1985 óta fotómuzeológiával és vizuális antropológiával is foglalkozott. A Herman Ottó Múzeumban létrehozta a fotótörténeti gyűjteményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.