Andersen-díjat vett át Salman Rushdie

Salman Rushdie átvette az Andersen-díjat. Ez a legjelentősebb dán irodalmi elismerés.

Grund
2014. 08. 17. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 500 ezer dán korona (21 millió forint) pénzjutalommal járó kitüntetést Mária hercegné adta át a szerzőnek. A díjat odaítélő zsűri indoklásában hangsúlyozta: Rushdie páratlan író, akinek művei gazdagították a világirodalmat.

A díjátadó ceremóniát, amelyre 150 vendég kapott meghívást, különleges biztonsági intézkedések közepette rendezték meg. A 67 éves Rushdie ugyanis kerüli a rivaldafényt.

Az indiai születésű brit író a Sátáni versek című kötete révén vált világszerte ismertté. Az íróra Komeini ajatollah 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mondván, a mű sérti az iszlámot. Rushdie emiatt hosszú ideig rejtőzködni kényszerült.

Önéletrajzi könyve Joseph Anton címmel 2012-ben jelent meg: az író a Joseph Anton nevet használta bujkálása éveiben. Manapság már ismét megjelenik a nyilvánosság előtt, de az Andersen szülővárosában megtartott díjátadóra rendőrök kíséretében érkezett.

Az Andersen-díjat kétévente adják át a dán mesemondó emlékére. A korábbi díjazottak között volt J. K. Rowling és Paulo Coelho is, két éve pedig a chilei író, Isabel Allende kapta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.