Die Antwoord – képekben a válasz

Die Antwoord-koncert volt kedden a Budapest Parkban. Képekben mondjuk el, kik ők, és mit toltak a fővárosban.

Balogh Roland
2014. 08. 06. 11:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rolling Stone magazinnak nyilatkozva Ninja korábban arról beszélt, hogy „minden, amit a Die Antwoord előtt tettem, csak próbálkozás, tapasztalatszerzés volt, az igazi énem a zenekarban teljesedett ki”. Jonest arról is kérdezték, mennyire felvett szerep nála Ninja, mire ő csak annyit reagált: „Ninja olyan nekem, mint Superman Clark Kentnek”.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet
Sokan talán el sem hiszik, de a 13 éves pszichedelikus fruskának kinéző és a színpadon úgy is viselkedő Yolandi márciusban múlt 30 éves. Ninjával közös lányuk is van, bár ő nem tudni, mennyire örül annak, hogy szülei a Sixteen (Tizenhat) keresztnévvel áldották meg. Azt pontosan nem tudni, Ninja együtt van-e még Yolandival, előbbi úgy nyilatkozott, már nem.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet
Ninja nem lacafacázott, már a második számnál beugrott szörfözni egyet a közönségbe. Az énekes amúgy sem volt szégyenlős, ha kellett, egy színpadra bedobott pólóval törölte le izzadságát, vagy kedélyesen megsimogatta az egyik biztonsági kopaszra nyírt kobakját.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet
A Die Antwoord zenéjét keményen áthatják az apartheid 1994-es bukása utáni dél-afrikai társadalmi feszültségek, a feketék és fehérek közötti problémák.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet
A zenekar vizuális megjelenésében komoly szerepet játszik az elmúlt húsz évben lecsúszott fehér, városi afrikaaner közegből érkező, onnan táplálkozó „zef” kulturális mozgalom.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet
Erről egy interjúban Yolandi úgy nyilatkozott: „a zef az olyan, mintha borzasztóan szegény, ám egyúttal baromira divatos is lennél. Az egész kultúra olyan emberekhez köthető, akik egyszerre tömik meg arannyal és szeméttel az autójukat”.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet
A koncert alatt a basszussal remegtek együtt a fapallók, a zenekar igazán ért ahhoz, hogyan hergelje a végtelenségig a közönségét. Egy srác például egészen addig ment, hogy hirtelen felugrott a zenészek mellé picit táncolni, majd azonnal belevetette magát a tömegbe.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet
A Die Antwoord szövegeit angolul, afrikaansul és a bantu nyelvcsaládba tartozó xhosa nyelven énekli. Utóbbi ugyancsak hivatalos Dél-Afrikában, országos szinten mintegy 7,6 millióan beszélik, ez a lakosság 18 százaléka. A dél-afrikai fehéreket tömörítő ellenzéki Demokratikus Szövetség pártjának vezetője, Fokváros korábbi polgármestere, Helen Zille is beszéli a xhosát.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.