A táncházmozgalom hősét ünneplik

A táncházmozgalom, de a népzenei tanszék sem lenne ma nélküle: ünnepi este a hetvenéves Sebő Ferenccel.

2017. 02. 10. 10:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízéves A népzene ünnepe. A Zeneakadémia népzenei tanszékének indulásakor indult az év eleji sorozat, a Müpa ugyanis úgy érezte, tisztelegnie kell egy gálaműsorral a nagy esemény előtt. A siker aztán arra vette rá az intézményt, hogy évről évre meghirdesse az estet. Az idén nemcsak a koncertsorozat jubilál, a Kossuth-díjas muzsikus, népzenekutató, a Nemzet Művésze, Sebő Ferenc is kerek évfordulót ünnepel: hetvenéves. Ezért ezúttal az ő születésnapja köré építették fel a műsort, amely igazán autentikus: a táncházmozgalom, de a népzenei tanszék – amelynek ma tanára – sem lenne nélküle. A SebőFeri 70 elnevezésű műsort szombaton este fél nyolctól rendezik meg a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koncerten a teljes Sebő-életmű terítékre kerül, hiszen az autentikus népzene csak egy szelete annak. Az énekelt versek műfaja legalább annyit köszönhet Sebő Ferencnek, mint a táncházmozgalom. Mindben ott van nemcsak a magyar, de az egész Kárpát-medencei népzene. A műsor megmutatja, hogy a különböző népek zenéiből miként nőtt ki a Sebő-életmű, végigjárja a gazdag és sokszínű életpályát az énekelt versektől a táncházi darabokon át a közös muzsikálásokig, a kollégiumi élettől a 25. Színházig, a táncháztól a népzenei tanszékig. Mindezt nemcsak zenével teszi, de gazdagon illusztrálja is archív fotókkal, televíziós és filmfelvételekkel. A koncerten a Sebő Együttes mellett Orbán Johannát, Paár Juliannát, Németh Andrást, Istvánfi Balázst, Mihó Attilát és Bandáját, a KobzArt Folkműhelyt és a Söndörgőt halljuk a színpadon.

Ahogy az elmúlt években kialakult, most is táncházzal, gyermekprogramokkal körítve ünnepelhetünk, hiszen maga a táncház elválaszthatatlan a népzenétől és az egész mozgalomtól, amelynek ez a műfaj az újkori reneszánszát köszönheti. „Táncház úgy, mint Széken” – hirdette több mint négy évtizeddel ezelőtt a mai Írók Boltjának épületében a legelső városi táncház, ahol Sebő Ferenc Halmos Bélával muzsikálta a széki táncrendet. Most ezt az élményt próbálják feleleveníteni a Müpa átriumában este hattól, majd este tíztől a koncerthez kapcsolódva. Mihó Attila és Bandája a legjobb választás a szombati koncert elé: „Ők úgy húzzák a széki zenét, ahogyan mi mindig is szerettük volna” – tartja róluk a Sebő Együttes. A gyerekeket Bognár Szilvia koncertje varázsolja el, őket már fél öttől várják az ingyenes programok.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.