L. Simon László keze lehet a fehérvári múzeumbotrányban

Sorra mondanak fel az elégedetlen dolgozók a Szent István Király Múzeumban.

Pion István
2017. 06. 29. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk is megírta, június közepén gondok támadtak a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Aba-Novák Vilmos-kiállítása kapcsán, amikor is a június 16-i megnyitót a múzeum vezetősége technikai okokra hivatkozva bizonytalan időre elhalasztotta. Aznap a művész unokája és örököse, Kováts Kristóf úgy határozott, az eredeti időpontban mégis megnyitja a tárlatot, ami meg is történt. Tette ezt azért, mert véleménye – és számos civil művészetpártoló – szerint a vernisszázst semmiféle technikai ok nem hátráltatta. Ez azóta azzal nyert bizonyítást, hogy a Színek és színek megint című tárlat a június 16-i gerilla- és a június 24-re tolt hivatalos megnyitó közötti időszakban is látogatható volt. A kiállítás a múzeumok éjszakáján hivatalosan is megnyílt, de a hullámok tovább fodrozódtak, és P. Szűcs Julianna Aba-Novák Vilmos-kutató helyett Kulcsár Mihály, a múzeum igazgatója és L. Simon László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt a Csók Képtárban. A múlt szombati program a nemzeti emlékhelynél kezdődött, ahol megkoszorúzták a festő szobrát, majd séta indult, amely Aba-Novák fehérvári alkotásainak helyszínein, a mauzóleumban, a városházán kalauzolta végig a közönséget Gärtner Petra művészettörténész vezetésével. Utóbbinál Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt, ezután átsétáltak a Csók Képtárba a tárlatnyitóra – olvasható a Feol.hu-n.

A Zsúrpubi az esettel kapcsolatban azt írta, a változások mögött L. Simon László lehet, a volt államtitkár ugyanis kifogásolta, hogy „Gyurcsány Ferenc tanácsadója” – P. Szűcs Julianna művészettörténész, Aba-Novák-szakértő, a Mozgó Világ egykori főszerkesztője, a DK alapítója, első elnökségi tagjainak egyike – nyitotta volna meg a kiállítást. Egyébként ettől az esettől függetlenül is folyamatosak a felmondások a múzeumban, a volt-nincs megnyitó óta ketten léptek ki, s ezzel egy tucatra nőtt azoknak a száma, akik az intézmény új – a Zsúrpubi információi szerint L. Simonnal egy gimnáziumi évfolyam padjait koptató – igazgatójának regnálása alatt elhagyták az intézményt. Az ott dolgozók lapunknak nagyon rossz légkörről, szakmai munkájuk megnehezítéséről, gyakran ellehetetlenítéséről számoltak be, és azt is elmesélték, Kulcsár Mihály igazgató június 21-én értekezletet hívott össze, amelyen egy, a kiállítás kapcsán a sajtóban megjelent állításokat cáfoló nyilatkozatot akart aláíratni minden dolgozóval, azonban a kollektíva látványosan kihátrált az igazgató mögül, és néhány kivétellel senki nem vállalta az aláírást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.