Mini Erdély Székelyudvarhelyen

Pár napja a Székelytámadt vár Telegdy-bástyájánál megnyílt a Mini Erdély park,

Lukács Csaba
2017. 06. 07. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss felmérés szerint minden harmadik magyar elutazik otthonról pünkösdkor, és közülük nem kevesen Székelyföldre, a csíksomlyói zarándoklatra indulnak. Most ezeknek az embereknek is újabb okuk lett arra, hogy megálljanak Székelyudvarhelyen: pár napja a Székelytámadt vár Telegdy-bástyájánál megnyílt a Mini Erdély park, ahol Erdély jelentős építészettörténeti emlékeit vonultatják fel a magyar, szász, román és zsidó örökségből.

Eddig 21 makett készült el (összesen 60 lesz majd a végleges helyen, a jövő évben fölavatandó szejkefürdői parkban), köztük a törcsvári várat (Románia Drakula-legendájának egyik központi helyszínét), a világörökség részének nyilvánított berethalmi szász vártemplomot, vagy éppen magas Déva várát. Más épületek mellett látható a dési zsinagóga, az angol királynő rokonainak egykori lakhelye, az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély vagy a felsőszombatfalvi Brancoveanu-kolostor is.

A Székelyföldi Legendárium létrehozója, Fazakas Szabolcs és csapata által megvalósított Mini Erdély park váratlanul nagy siker: az első napokban tízezernél is többen voltak kíváncsiak a makettekre, amelyek előtt háromnyelvű (magyar, román és angol) információs anyag mesél az épület múltjáról. A kiállítás szeptember végéig látogatható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.