Egy korszak vége: 10 éve járt itt utoljára Peter Steele

Nagyon magasra jutott, majd mélyre zuhant a Type O Negative énekese. Hét éve vesztette életét.

Lakner Dávid
2017. 07. 02. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év is eltelt a legutóbbi látogatásuk óta, nem csoda hát, hogy nagyon készültek 2007. július 2-ára az amerikai Type O Negative magyar rajongói. Persze, nem volt már pályája csúcsán a zenekar, még ha a 2003-as Life is Killing Me nem kevésbé volt is letaglózó, mint a csapat korábbi klasszikusai. Így az 1993-as Bloody Kisses és az 1996-os October Rust, amelyek közvetlenül megelőzték az 1997-es PeCsa-koncertet. Igaz, ezt a Shockmagazin szerint olyannyira nem reklámozták, hogy alig néhányan jutottak csak el az első magyarországi Type O-bulira.

A kilencvenes évek meghatározó csapata már egy változó kor gyermeke volt: a nyolcvanas évek zsánerzenekarai után egyszerre merítettek a Black Sabbath, a Pink Floyd vagy épp a Joy Division világából. Nem egy jól belőhető szubkultúrának igyekeztek megfelelni. A belassult borongást remekül egészítették ki a súlyosabb, metálos részek, mindezt egy olyan időszakban, ami épphogy nem a keményebb zenéknek kedvezett.

Az alternative és grunge zenekarok felfutásának idején tudott világhírre szert tenni a Type O Negative, amiben nagy szerepe volt a karizmatikus frontembernek, Peter Steele-nek. Ozzy Osbourne-hoz hasonlóképp sikerült neki is kitörnie a zenekedvelői rétegből: hol Playgirl-címlapon szerepelt, hol a Jerry Springer Show-ba ment emlékezeteseket mondani. Pedig nem volt egy kimondottan extrovertált alkat: nem egyszer beszélt depressziójáról, frusztrációiról és az ezek gyógyításához szükséges zeneterápiáról. Alkatilag mégsem állt tehát oly távol a kilencvenes évek elejének másik hősétől, Kurt Cobaintől, annyi különbséggel, hogy Steele újra és újra megpróbált túljutni a nehézségeken. Viszont elismerően szólt a Nirvana énekeséről: „Meggyőződésem, hogy sokkal jobb helyre került. Bennem nincs ilyen elszántság, ráadásul úgy érzem, hogy valamit még tartogat számomra ez a nyomorúságos élet” – mondta tíz éve a HammerWorldnek.

Igaz, nem egyszer aggódhattak a rajongók kedvencükért. Az alkoholproblémákkal küzdő zenész 2005-ben el is tűnt egy időre, a halálhíréről szóló pletykákra pedig morbid humorral még rá is játszott a zenekar. „Peter Steele 1962–2005 – Végre szabad”, olvashattuk a csapat honlapjára kikerült sírkövön, amit később Steele egy félresikerült tréfának nevezett. Mint a HammerWorldnek nyilatkozta, emiatt még a rendőrök is kiszálltak hozzá, akiknek aztán bizonygathatta, hogy tényleg nem halt meg.

A melankólia és önmarcangolás krónikásainak bő két évtized jutott. Az ütőérdaganattal már nem tudott megbirkózni Steele, 2010-ben, negyvennyolc évesen vesztette életét. De a korszak vége már tíz éve látszott: csalódottságukról adtak számot a második PeCsa-koncert látogatói is. Már önmagának az árnyéka sem volt Steele – írta akkor a Shockmagazin, a cikk végén attól tartva, hogy nem fogja sokáig bírni így az egykori tinibálvány. Sajnos, a lapnak igaza is lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.