Egy nem normális jubileum

Tizedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

Ficsor Benedek
2017. 07. 28. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nekem a Katlan a remény, hogy van és lesz igény a minőségre, a jóra és a szeretetre” – így jellemezte Törőcsik Mari, az esemény védnöke az Ördögkatlan Fesztivált. A kulturális esemény mottója is tőle származik: egy hely, ahol összegyűlnek a „nem normális emberek”. Azok, akik persze nagyon is normálisak, ám korszerűtlen módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és a minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kiss Mónika és Bérczes László ennek szellemében határozta el, hogy Baranya megyében létrehoznak egy mezítlábas fesztivált. Mindez 2008-ban vált valósággá, így idén már a tizedik Ördögkatlant rendezik meg augusztus 1-jétől 5-éig Nagyharsányban és a környező településeken.

Az első fesztivált még a másik védnök, Cseh Tamás nyitotta meg, akinek az emléke azóta is elevenen él az Ördögkatlanban. A tizedik alkalom pedig kiemelten az emlékezésé, így az eseményre sokakat visszahívnak, akik hűségesek voltak hozzájuk. Verdi Requiemjével, amelyet a Nemzeti Filharmonikusok adnak elő, egykori vezetőjükre, Kocsis Zoltánra emlékeznek, és még sokakat megidéznek.

Lesz Cseh Tamás – Leonard Cohen-emlékkoncert Másik Jánossal, Kiss Tibivel, Beck Zoltánnal és Alexander Balanescuval, aki Lajkó Félixszel is koncertezik. És lesz színház színház hátán, visszahívják a francia Galapiat Cirkuszt, emlékkiállítást rendeznek Pina Bauschnak, s a kötelező könnyűzene sem maradhat el: Quimby, Kiscsillag, újra érkezik Both Miklós is az ukrán udvarral.

A fesztivál díszvendégei idén Krasznahorkai László, Hajdu Szabolcs, a Szkéné Színház, a Fonó Budai Zeneház, valamint az örökös díszvendégek: Kolonits Klára és Dinnyés Dániel, a komolyzenei program meghatározói. A fesztivál rajtuk kívül a közeli Adorjás településről vendégül lát hátrányos helyzetű gyermekeket is, akik így idén végre elmehetnek nyaralni.

Háy János mondta a kezdetekkor, hogy az Ördögkatlan olyan lesz, amilyenné tesszük. A szervezők ennek nyomán az idén egy „best of” fesztivált szeretnének, amely az eddigi események legjobb pillanatait sűríti magába, és megőrzi az első alkalmak ártatlanságát, őszinteségét és jóságát.

A részletes program az Ördögkatlan.hu oldalon található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.