Harminc év után is sértetlen Dalí bajsza

Exhumálták a festőt, és meglepő felfedezést tettek.

Lakner Dávid
2017. 07. 21. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel három évtizeddel a halála után is sértetlen Salvador Dalí jól ismert bajsza – derült ki a XX. század egyik legnagyobb festőjének csütörtök esti exhumálásakor. Mint ismert, a művész sírját azért kellett feltárni, hogy DNS-vizsgálattal derülhessen ki, Pilar Abel valóban Dalí lányaként született-e.

A hatvanegy éves spanyol nő közel tíz éve próbálja bebizonyítani, hogy ő a művész egyetlen gyermeke. Állítása szerint családjában ez nyílt titoknak számított, és a fizikai hasonlóságot is egyértelműnek tartja. A festő örökségét kezelő Gala–Salvador Dalí Alapítvány először megpróbálta megvétózni az exhumálást, de végül a héten sor került rá. Eredmény egy-két hónapon belül várható.

– A jól ismert bajsza még mindig sértetlen, ez valóságos csoda – fejtette ki a katalán RAC1 rádióadónak Narcís Bardalet balzsamozó. Dalí ’89-es halála után ő felügyelt a temetéskor, és most segített a csütörtök esti exhumáláskor is.

A világhírű festő az általa tervezett múzeum alatt nyugszik katalóniai szülővárosában, Figueresben. A spanyol törvények szerint amennyiben Abelről bebizonyosodik, hogy Dalí lánya, a művész örökségének negyedére tarthat igényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.