Karcagra érkeztek a milánói pavilon első elemei

Az energetikai központ egyes alkatrészeit szállították a városba.

MN
2017. 07. 28. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeztek Karcagra a milánói világkiállítás magyar pavilonjának első darabjai – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere az MTI-vel.

Dobos László tájékoztatása szerint a Kárpátok-Alpok Zrt. elkezdte a milánói pavilon bontását és a terület rendezését. A várhatóan több hónapig tartó munkálatok alatt körülbelül negyven kamionnal fogják hazaszállítani a pavilon részeit. Hozzátette, hogy a nemrég megérkezett első szállítmánnyal a pavilon energetikai központjának egyes alkatrészeit hozták Karcagra, ahol a kormány döntésének megfelelően újra felépül majd a pavilon.

Az Életkert – népszerű nevén Sámándob – része lesz a strandfürdővel szemben lévő Erzsébet-ligetben kialakítandó turisztikai és szabadidős rendezvényparknak – emlékeztetett a polgármester.

Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy mikor állítják fel a pavilont, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Karcag és térsége országgyűlési képviselője azonban még tavasszal azt mondta, hogy várhatóan jövőre kezdődhet meg az építkezés.

Mint megírtuk, a sámándob bontása a korábbi terv szerint május 1-jéig volt esedékes, és május 15-ig kellett volna Karcagra szállítani az építményt, de ez apróságnak tűnik ahhoz képest, hogy lassan két éve parkol Milánóban. Kezdetben az olasz fél elszámolási vita miatt lefoglalta a pavilont, majd néhány más pavilonnal együtt meg akarta tartani, de visszalépett. 

A pavilon milánói tartózkodása – őrzése, téliesítése – Fónagy János államtitkár Kunhalmi Ágnes MSZP-s parlamenti képviselőnek adott válasza alapján 3,9 millió forintba került húsz hónap alatt. A bontási és hazaköltöztetési akciónak jóval borsosabb az ára, 1,1 milliárd forintot különített el rá a kormány. Ehhez jön a 328 millió, amit Karcag kap az épülettel kapcsolatos feladatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.