Meghalt Kántor Lajos

Az író, irodalomtörténész hetvenkilenc éves volt.

Lakner Dávid
2017. 07. 23. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Kántor Lajos író, irodalomtörténész. Temetéséről később intézkednek.

Kántor 1937. augusztus 7-én született Kolozsváron. A Babes-Bolyai Tudományegyetemen diplomázott magyar nyelv és irodalomból, majd 1959-től a Korunk irodalmi folyóirat szerkesztője lett. Később a művészeti rovatot vezette, 1990 és 2008 között pedig főszerkesztő volt. Irányította emellett a Korunk Galériát is. A Népszava szerint közel hetven önálló, valamint általa szerkesztett kötete jelent meg. A Fehér kakas, vörösbor tavaly jött ki, egyszerre kínálva benne egy személyesebb családtörténetet és Kolozsvár történetét.

Kritikái, tanulmányai jelentek meg az Utunkban, A Hétben, a Steauában és a Gazeta Literarában is. 1989 után részt vett az RMDSZ munkájában is. Négy évig a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke volt, 2013-ban pedig az MTA külső tagja lett. József Attila-díját 1998-ban, Széchenyi-díját 2004-ben vehette át. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.