Salvador Dalí hatvan alkotását mutatják be Szegeden

A katalán mester műveiből a Reök-palotában rendeznek kiállítást

MN
2017. 07. 28. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a spanyolországi Figueresben egy apasági vizsgálat miatt nemrégiben exhumálták Salvador Dalí földi maradványait, addig Szegeden a Reök-palotában kiállítást rendeznek a katalán mester több mint hatvan alkotásából.

A pénteken nyíló tárlat gerincét a művész hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években készített alkotásai adják, grafikák, litográfiák, rézkarcok, kisplasztikák. A szecessziós palota legnagyobb termében Dalí különböző sorozataiból látható válogatás, szerepelnek a művek között lovak vagy a kozmosz inspirálta művek és az Énekek énekéhez rajzolt illusztrációk is. Külön teremben mutatják be a művész feleségével, Galával közösen kiadott szakácskönyvéhez készült képeket.

A tárlaton szerepelnek Dalí legismertebb festményeiről készített szignált, művészi reprodukciók, amelyek mellett látható több, a képek ihlette kisplasztika is. Kiállítanak néhányat az alkotó dísztálaiból is, amelyeket a limoges-i porcelánmanufaktúrával együtt készített.

A tárlatot Václav Chochola cseh fotóművész Dalít a hatvanas években megörökítő sorozata zárja, amelyet Josef Nálepa szobrászművész a mestert ábrázoló bronzportréja egészít ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.