Itt a kulturális étlap az ünnepi hétvégére

Hangszersimogatás és sok dzsessz várja az érdeklődőket.

MTI
2017. 08. 15. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad otthont Bogányi Gergely zongoraművész és a Virtuózok ünnepi koncertjének augusztus 20-án a Budapesti Nyári Fesztiválon. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos vezényli, a műsort Batta András és Varga Edit vezetik, az est rendezője Novák Péter. A gálakoncerten színpadra lépnek a harmadik évad döntősei és korcsoportgyőztesei, valamint a korábbi évadok tehetségei: Kristóf Réka énekes, Abouzahra Amira hegedűs, Beeri Benjámin énekes, Lukács Gergely tubás, Simic Aleksander csellista, Lugosi Dániel Ali klarinétos, Szüts Apor zongorista, Csabay Zsuzsanna fuvolista és Váradi Gyula hegedűs – közölte a Szabad Tér Színház kedden az MTI-vel.

A fiatalok a televízióban bemutatott zeneművek mellett új darabokkal is készülnek. A műsor első felében Bogányi Gergely Liszt-, Kossuth- és Prima-díjas zongoraművész Boros Mihály zongoristával Schubert-, Debussy- és Beethoven-műveket ad elő.

Ezen a napon a MAHART Színházi hajójárat nem közlekedik. A Margitszigetre érkezéshez a szervezők a 26-os busz sűrített járatait javasolják, amely ezen a napon 18 órától csak az Árpád híd felől közlekedik, rövidített útvonalon: az Árpád híd M és a Centenáriumi emlékmű között. A koncert után a különjáratok ugyanezen az útvonalon, de a Nyugati pályaudvarig szállítják a színház vendégeit. A fesztivál Városmajori Szabadtéri Színpadán 19 órától Szalóki Ági ad koncertet Csak egy nap a világ címmel, amelyen a harmincas, negyvenes és ötvenes évek magyar szvingslágerei és francia sanzonok hangzanak el.

Hagyományaihoz híven dzsesszmuzsikával köszönti az államalapítás ünnepét és egyúttal az új hangversenyévad indulását vasárnap a Müpa. A Jazz 0820 elnevezésű rendezvény fellépői az eddigiekhez hasonlóan a Müpa előtti szabadtéri nagyszínpadon, valamint a Zászlótérben és az Üvegteremben várják a közönséget – tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t. A zongorista Pataj György és a gitáros Juhász Gábor triója a belső termekben lép fel, hozzájuk csatlakoznak jam session jelleggel a meghívott vendégszólisták, a magyar dzsesszélet népszerű muzsikusai, Ávéd György, Bille Gergő, Gyémánt Bálint és Varga György.

A szabadtéri színpad programja az idei Jazz Showcase közönségdíjasának koncertjével indul. A fúziós dzsesszt játszó Vörös Janka e-Series 2013-ban alakult, klasszikus dzsessz alapokra építkező zenéjében az elektronikus hangzás dominál. A tradicionálisabb dzsesszmuzsika kedvelőinek biztosan nem okoz csalódást az RP Show koncertje. A frissen alapított kvintett vezetője a klarinétos-szaxofonos Dennert Árpád, zenéjüket leginkább a szvinges hangzás jellemzi – írják a közleményben.

A hagyományokhoz híven a tűzijáték előtt és után a Police Big Band kétrészes koncertje gondoskodik a jó hangulatról. A nagyzenekarra hangszerelt dzsessz sztenderdek között felcsendülnek Duke Ellington, Count Basie és Sammy Nestico népszerű szerzeményei is, így a Szalóky Béla trombitás-harsonás vezette zenekar garantáltan táncra perdíti a közönséget.

Tizenhét hazai formáció lép fel két színpadon a huszonkettedik alkalommal rendezendő Örökség Világzenei Fesztiválon augusztus 18. és 20. között Szolnokon, a Tiszai Hajósok terén - közölte a fesztivál fő szervezője kedden. Pap Béla elmondta a nyitó napon, augusztus 18-án, Ferenczi György és a Rackajam – vagy mostanában az 1ső Pesti Rackák névre hallgató zenekara – lép fel. Ezen a napon hallhatja a közönség a Stetl névre hallgató formációt is, dalaik közt felfedezhetőek a dzsessz, reggae, punk stílusjegyek. A zenekar elsődleges célja megismertetni a hazai közönséget a jiddis dallamvilág szépségeivel. Fellép továbbá a Boja egüttes, valamint a Korai Trancemission.

Augusztus 19-én, szombaton a Szolnokról indult és a reggae, a punk, a rock, a dancehall és a ska műfajok keverésével egyedülálló stílust létrehozó Tigris zenekar zenél. Hallhatja a közönség a Szlávics Anna–Rock Tamás szerzőpáros Cirkusz-KA zenekarát, a bajai alapítású StabilFrazír együttest, Nemes „Kölyök” Gábor klasszikus-fingerstyle gitárművészt, valamint a Green Spirit ír zenét játszó zenekart.

Augusztus 20-án, vasárnap a Zuboly zenekar szórakoztatja a közönséget. A zárónapon színpadra lép még az Eclectica zenekar, a Desperado’s névre hallgató együttes és a pszichedelikus folkrockot játszó Hangszedők is. A Zitherandom előadásában Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián citerás improvizációi lesznek hallhatók, Ziskó Olivér pedig „tűzdobolással” kápráztatja majd el az érdeklődőket. Pap Béla kiemelte: péntek délután magyar retro mesezenék csendülnek majd fel Péli Ildikó fuvolaművész és Balogh József zongoraművész előadásában. Vasárnap a kecskeméti Lóca együttes ad majd műsort a gyerekeknek. Szombaton és vasárnap hangszersimogatóval is várják a családokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.