Összefogtak a rákosmentiek Szilágyi Istvánért

A nyomorban élő karakterszínészt vetítéssorozattal ünneplik 80. születésnapján.

Sashegyi Zsófia
2017. 09. 04. 20:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szándékuk csodálatos módon egybeesett a rákosmenti lokálpatriótákból szerveződő, a 90-es években bezárt Maros Mozit társadalmi munkában felújító és üzemeltető Rákosligeti Polgári Kör azon szándékával, hogy Szilágyi Istvánt közelgő 80. születésnapja alkalmából felköszöntse. Az együttműködésből szívhez szóló eseménysorozat lett, amelynek gerincét az idős színész legnagyobb filmjeinek vetítése adja.

– Ezzel a programmal nemcsak az volt a célunk, hogy formát adjunk az emberek segítő szándékának, hanem az is, hogy jó hírt küldjünk Szilágyi Istvánról az országnak. Szeretnénk, ha a helyzete miatt nem leírt, elfeledett művészként tartanák számon, hanem azt a kedves karakterszínészt tisztelnék benne, aki sok nagyszerű filmben kiválót alakított – fogalmazott Rózsahegyi Péter, a helyi lokálpatrióták egyesületének elnöke.

Az első, augusztus 27-i vetítésen, amelyen a Keménykalap és krumpliorr című film került vászonra, az idős házaspár is részt vett. Meghatottan vették tudomásul, hogy nemcsak közadakozás indult a megsegítésükre, de a moziban kialakított szeretetfalon gyűlnek a felajánlások is.

– Volt, aki villanykörtét hozott, volt, aki bojlert ajánlott fel, lesz, aki az ácsmunkában, a bevásárlásban segít, de olyan is akad, aki vállalta, hogy a közelgő lomtalanításkor a félbehagyott építkezés után a kertben maradt romok eltüntetésében, a fémhulladék elszállításában nyújt segítséget – mondta Rózsahegyi Péter, aki a napokban járt a vakolat nélküli, félkész házban, amelyben meglátása szerint villanyszerelőre mindenképp szükség lenne, és olyan tettre kész emberek munkájára is számítanak, akik a kertrendezésben, a gazolásban tudnának közreműködni, illetve fel tudnák vágni a Szilágyiéknak felajánlott és odaszállított tüzelőt.

A pénzadományokból a tervek szerint egy részt elkülönítenek majd a művészházaspár napi kiadásaira, a nagyobb részét pedig közműtartozásaik rendezésére fordítanák, hiszen köztudomású, összesen 130 ezer forintos nyugdíjból tengődnek, amelyből aligha jut a számlák és a ház bővítésére felvett magas törlesztőrészlet kiegyenlítésére. Rózsahegyi Péter szavaiból kiderült, a helyi összefogás nem most indult. Van, aki már hosszabb ideje minden hónapra pénzt hagy egy közeli pékségben, hogy abból naponta reggeli péksütemény és joghurt jusson Szilágyiéknak, akik az önkormányzati idősklubban jelképes térítési díj ellenében naponta meleg ételt kapnak.

– Az első vetítés nem a sajnálkozás légkörében, hanem nagyon jó hangulatban telt, és bízunk abban, hogy csak fokozódik majd a következőkben – mondta Rózsahegyi Péter, aki jelezte, a 120 férőhelyes moziban szeretettel látnak mindenkit, aki szívesen megnézné azokat a kultikus filmeket, amelyekben Szilágyi István játszott egykor, és szeretne megismerkedni a színésszel, akinek az utolsó, a Csekovszky Árpád Művelődési Házban tartott vetítést követően rendeznek köszöntőt 80. születésnapja alkalmából.

Akik szeretnének segíteni, a vetítések alkalmával gyűjtődobozban helyezhetik el adományukat, vagy banki átutalással is eljuttathatják az alábbi számlaszámra: 11717009-20041999 (Rákosligeti Polgári Kör, közlemény: „Szilágyi házaspár”). Minden, az összefogással kapcsolatos, a [email protected] címre küldött kérdésre készséggel válaszolnak a szervezők. 

A vetítések 16 órakor kezdődnek a Maros Moziban (1172 Budapest-Rákosliget, IX. utca 2.):
szeptember 24. – 80 huszár, 
október 15. – Indul a bakterház;

a Csekovszky Árpád Művelődési Házban (1172 Budapest-Rákosliget, Hősök tere 9.):
november 26. – A három testőr Afrikában. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.