Vasárnap még utoljára mindenki végigjárhatja az Iparművészeti Múzeumot

Öt évre bezárja kapuit a múzeum, a búcsúnapon nulla óra egy perctől várják a látogatókat.

Ficsor Benedek
2017. 09. 01. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén megkezdődik az Iparművészeti Múzeum régóta esedékes felújítása. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte épület huszonötmilliárd forintból újulhat meg, az intézmény a rekonstrukció miatt szeptember 3-án öt évre bezárja kapuit. Az utolsó nyitvatartási napon, vasárnap még egész napos programmal várják az érdeklődőket, hogy velük közösen búcsúztathassák el a múzeumot. És ez esetben az „egész napos” nem költői túlzás, az intézmény valóban vasárnap nulla óra egy perctől nyitva áll, és huszonnégy órás rendezvénysorozattal készül az utolsó napra.

A finisszázs legtöbb programja ingyenesen látogatható, ilyen az animációs fényfestés, amely a múzeum műtárgyaiból közel kétszázat villant fel majd. A produkció kétszer négy órán keresztül lesz megtekinthető az üvegcsarnokban. Az éjszakai múzeumi wellness mozimaratonnal, hennázással, homokmandalával, interaktív játékkal, textilfestéssel, Mozart-esttel várja az érdeklődőket, a szintén ingyenes nyitóbuli bejáratánál pedig adományládát helyez el a múzeum, melynek bevételéből reggeli készül a környékbeli hajléktalanok számára. A világzenei program a jól ismert Globe Trekker partisorozat újabb állomásaként jelentkezik a múzeum zárásán. A múzeumrajzoló foglalkozás mellett az intézmény fotósai segítenek néhány trükkel, hogy mit érdemes szelfizésnél figyelembe venni egy műemlék épületben. A reggeli frissítő jóga és a vasárnapi dizájnpiac szinte egy időben kezdődik, s ezek mellett a múzeum egyes gyűjteményeinek prezentációi is belépőjegy nélkül látogathatók.

A kiállításokra vásárolt jegyek ezen a napon jóval többet érnek: a Gyűjtők és kincsek kiállításon a kurátor fordított tárlatvezetést tervez, vagyis ez alkalommal a végén kezdi a tárlat bemutatását. A különleges utolsó napon a múzeum munkatársai személyes történeteiket osztják majd meg néhány kiemelt jelentőségű tárggyal kapcsolatban, mert bizony nemcsak a művészettörténészeknek, de a büfésnek, a szervezőknek és a restaurátoroknak is megvan a saját Iparművészeti-élményük. A Színekre hangolva című nagy sikerű kiállításban az installációk tervezéséről mesélnek bennfentes történeteket egy kis rendezői gyorstalpalóval egybekötve. Itt mutatja be az ötvösgyűjtemény főrestaurátora a kiállításban szereplő diplomamunkáját is.

A különleges épületsétákra, raktár- és műhelylátogatásokra a termek szűkös befogadóképessége miatt már csak a szerencsések juthatnak be ezen a napon, de néhány jegy még elcsíphető az imm.jegy.hu oldalon. Késő este a program Bognár Szilvia zenés tárlatvezetésével zárul, az utolsó vendégeket is ő kíséri ki az épületből, melynek bejárata előtt az Estvéli imádsággal zárul a finisszázs programja és a múzeum történetének egy meghatározó szakasza.

A részletes programokért kattintsanak ide.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.