Iñárritu tiszteletbeli Oscart kapott

Iñárritu 2016-ban kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját A visszatérő című, Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott filmjéért.

MN
2017. 10. 29. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia novemberben az Oscar-díjas mexikói filmrendezőt, Alejandro González Iñárritut a Carne y Arena (Hús és homok) című virtuálisvalóság-filmjéért, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált – írja az MTI. Ilyen tiszteletbeli Oscar-díjat utoljára 1996-ban a Toy Story kapott.

Iñárritu elmondta: a projekt fejlesztése közben számos közép-amerikai és mexikói bevándorlóval készített interjút, élettörténetük azóta sem hagyja nyugodni. Azt akarta, hogy a néző közvetlenül tapasztalja meg, élje át a bevándorlók sorsát, úgy gyalogoljon, mint ők, bújjon a bőrükbe, érezze át, ami a szívükben van.

A filmakadémia indoklásában kiemelte Iñárritu filmjének látomásos és élményszerű történetmesélését. John Bailey, az akadémia elnöke úgy értékelte, hogy Iñárritu és operatőre, Emmanuel Lubezki új ajtókat nyitott a filmes érzékelésben. Mint mondta: a Carne y Arena Iñárritu multimédiás művészi alkotása, „mélyen érzelmes és fizikailag magával ragadó mű, amely bevezet a kora hajnalban a sivatagon át Amerikába tartó bevándorlók világába”.

Iñárritu 2016-ban kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját A visszatérő című, Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott filmjéért, egy évvel korábban pedig Birdman című alkotása elnyerte a legjobb film Oscarját. A mexikói rendező és Lubezki november 11-én, az amerikai filmakadémia kormányzóinak 9. díjátadóján veheti át a tiszteletbeli Oscar-díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.