Magyar filmekkel bombázzuk Berlint

A második Huniwood fesztivál az elmúlt év hazai filmtermésének legjavából mutat válogatást a német fővárosban.

Sashegyi Zsófia
2017. 10. 12. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly rendezték meg először a német fővárosban a Huniwood Magyar Filmfesztivált, amely már az első évben is felkeltette a berlini közönség érdeklődését. Az idei, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Balassi Intézet támogatásával megvalósuló eseménysorozat várhatóan még több embert mozgat majd meg.

– Berlinben elképesztő a kulturális kínálat és a verseny is, így egyértelmű sikerként könyvelhettük el, hogy már az első alkalommal 1500 mozinézőt sikerült bevonzanunk a magyar filmekre – mondta el lapunknak a fesztivál egyik kurátora, Imre Loránd Balázs filmrendező, a Speak Easy Project Berlin és a Huniwood társalapítója.

– A brand építése hosszú távú folyamat, és elkötelezettséget igényel, amihez szerencsére egy hosszú távon szolidan produkáló magyar ágazat szolgáltat alapot: a magyar film, ami az utóbbi időben kirívóan sikeres – magyarázta a kurátor, majd hozzátette, a bevont szakmabeliek részéről egyöntetű a lelkesedés.

– Együttműködünk a Magyar Nemzeti Filmalappal és a Magyar Nemzeti Filmarchívummal, és pozitív visszhang érkezett a berlini magyar közösség részéről is. Reméljük, sikerül bebizonyítani: egy egységes, minőségi fesztiválplatform külföldön tovább segítheti a magyar filmek népszerűsítését – fogalmazott Imre Loránd Balázs.

A nyitófilm, Mundruczó Kornél Cannes-ban debütáló Jupiter holdja című legújabb filmje egyedülálló nézőpontot kínál Európa aktuálisan egyik legnagyobb társadalmi problémája, a menekültkérdés és az ezzel kapcsolatos álláspontok vizsgálatára. A film csak 2018. április 26-án kerül a német mozikba, így a fesztiválvetítés kihagyhatatlan alkalom a Németországban is közismert rendező legújabb művének megismerésére. A fesztivál vendége lesz többek között Jancsó Dávid, a film vágója, aki a fesztivál második napján werkanyagokkal illusztrálva osztja meg a Jupiter holdja készítése közben szerzett tapasztalatait a közönséggel.

A Huniwood a párhuzamosan futó berlini Ake Dikhea? Roma Filmfesztivállal közös eseményen készül a Brazilok című film németországi premierjére, amelyen Farkas Franciska is megjelenik majd. A dokumentumfilmes szekcióban olyan, Magyarországon és nemzetközileg már sikert aratott filmeket tűz műsorára a fesztivál, mint az Európa Filmdíjra is esélyes Ultra (Simonyi Balázs, 2017), a Soul Exodus (Bereczki Csaba, 2016), a Mi ez a cirkusz? (Halász Glória, Tiszeker Dániel, 2016). A kategória több filmje, mint a Seb (Nagy Dénes, 2015) vagy a Dizájneren (Horváth Balázs, 2016) kortárs társadalmunk legsúlyosabb, az egyéni létet megkérdőjelező problémáival foglalkozik. Yossi Aviram 2014-es alkotása, A Polgár lányok a világhírű sakkozócsalád életét, Somogyvári Gergő 2016-os Transzduna-sorozata pedig egy dunai szállítóhajó útját követi nyomon. A filmválogatás részeként mutatkoznak be a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Almási Tamás által vezetett dokumentumfilmes MA képzés hallgatóinak munkái is.

– Bemutatjuk az Ultra dokumentumfilm készítői által jegyzett 24 óra hosszúságú ULTRA36 című filmet is – mondta el lapunknak Imre Loránd Balázs. Az egyedi projekt, a 2016-os, 246 kilométeres Spartathlon ultrafutóverseny teljes dokumentációját tárja a néző elé egy ultrafutó nézőpontjából.

– Az installáció a Collegium Hungaricumban kap helyet, ahol a vetítővászon előtt egy futópad is áll majd. Itt minden érdeklődő kipróbálhatja, milyen a világ egyik legnehezebb futóversenyén futni – magyarázza a fesztivál társalapítója és kurátora. Mivel Sági Gyulát, a Collegium Hungaricum rezidens festőjét jelenleg a repetíció témája foglalkoztatja, a művész a látottak alapján inspirálódik, és 24 órán keresztül maga is a futókkal párhuzamosan alkot majd.

Az animációs és rövidfilmes kategória ugyancsak több németországi premiervetítés színtere – itt mutatkozik be a helyi közönségnek például Wunder Judit Kötelék című alkotása, de ismét látható lesz az idei Berlinálén debütáló Vulkánsziget, Lovrity Kata munkája. A fesztivál vendégeként jelen lesz Szentpéteri Áron, akinek Láthatatlanul (2017) című kivételes rövidfilmjével szintén először találkozhat a német közönség. Az elmúlt években a közmédia támogatásával készült, nagyobb léptékű animációs munkák közül műsorra kerül a Candide (Kreif Zsuzsanna, 2017) egy epizódja és a Luther Márton élete – Úton az Úr felé (Richly Zsolt, 2017).

Fábri Zoltán idén lenne 100 éves – az évfordulóra a megújult Nemzeti Filmarchívum Fábri filmjeinek nemzetközi hírű magyar operatőrök által kísért 4K felújításával készül. A felújítás izgalmas folyamatáról, az archív filmek nemzetközi terjesztéséről, a megújuló Filmarchívum és a Deutsche Kinemathek együttműködéséről beszélget majd Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója és Martin Koerber, a Deutsche Kinemathek gyűjteményi menedzsere a Huniwood egyik kiemelt eseményén. A fesztiválon kiemelt programban mutatkoznak be Fábri Zoltán 2017-ben digitálisan felújított filmjei, többek között a Körhinta, az Utószezon, az Édes Anna, valamint az Oscar-díjra jelölt Pál utcai fiúk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.