Nem rákban halt meg Pablo Neruda

Szakértők szerint száz százalékkal kizárható, hogy a betegség gyűrte őt maga alá.

Lakner Dávid
2017. 10. 23. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem prosztatarákban halt meg a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a BBC cikke szerint. A szakértők száz százalékig biztosak abban, hogy a halotti bizonyítvány nem tükrözi a valóságot – jelentette ki sajtókonferencián a vizsgálatokat vezető dr. Aurelio Luna.

A tizenhat szakértő bevonásával végzett kutatás megállapította, hogy a művész valóban rákkal küzdött, de nem az volt végzetes hatással rá. A Neruda szervezetében talált méreganyagokat egyelőre vizsgálják, de eredményre csak egy éven belül lehet számítani. A költőt 2013-ban exhumálták, hogy megállapíthassák, valóban a betegség végezhetett-e vele. 

A költő támogatója, illetve személyes jó barátja volt Chile megbuktatott szocialista elnökének, Salvador Allendének. Kevesebb mint két héttel azután halt meg, hogy 1973-ban Augusto Pinochet vezetésével katonai puccs tört ki. Neruda korábbi sofőrje, Manuel Araya állítása szerint a költőt valójában a titkosszolgálat mérgezte meg. A férfi szerint 1973. szeptember 23-án azzal hívta fel őt a Nobel-díjas szerző, hogy álmában a gyomrába fecskendeztek valamit, és sürgősen kórházba kell vinni őt.

A művészt három nappal azt követően érte a halál, hogy mexikói menedékjogot ajánlottak neki. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.