Proust fizetett az őt méltató lapoknak

Mai árfolyamon több százezer forintot ért meg neki a dicséret.

Lakner Dávid
2017. 10. 01. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzt adott azért Marcel Proust, hogy méltató írások kerüljenek a lapokba Az eltűnt idő nyomában első kötetéről – számolt be róla a brit The Guardian. Az esetre a szerző korábban ismeretlen levelei nyomán derült fény. Az írások a Swann egy különösen ritka példányával együtt kerültek elő, magát a kötetet pedig több mint félmillió euróért árverezheti el a Sotheby’s a következő hónapban. 

A levelekből kiderül, hogy Proust egymaga igyekezett levezényelni az egész folyamatot, a Grasset kiadó szerkesztőjének is ajánlgatva, hogy természetesen kifizeti őt is. 

A jómódú író csaknem háromszáz frankot, mai árfolyamon több mint háromszázezer forintot fizetett azért, hogy pozitív szöveg kerüljön ki a Le Figaro címlapjára a Swannról. Később ennek a kétszeresét (660 frankot) költötte arra, hogy a Journal des débats is címlapon méltassa őt.

Mindkét szöveg a szerkesztett változata egy rendkívül pozitív kritikának, amelyet a szerző barátja, Jacques-Émile Blanche festő jegyzett. A művész Proustról készült képe egyébként jelenleg is látható a párizsi Musée d’Orsay-ben (Orsay Múzeum). 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.