Brit városok nem pályázhatnak többet az Európa kulturális fővárosa címre

Ez derül ki egy bizottsági határozatból, így 2023-ra egyelőre csak a magyarok maradtak versenyben.

Vékony Zsolt
2017. 11. 23. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kaphatják meg többet az Európa kulturális fővárosa címet brit települések – erről döntött az Európai Bizottság (EB) a napokban, és már az Egyesült Királyság kormányát is értesítették.

A brit közszolgálati BBC-n is ismertetett határozat amiatt érdekes, mert még egy 2014-es korábbi döntés szerint 2023-ban Magyarország mellett Nagy-Britannia egyik városa kapta volna az elismerést. Az EB azonban jelezte, kulturális fővárosnak csak EU-tagok, tagjelöltek és az Európai Gazdasági Térség tagországainak városai pályázhatnak, viszont a britek 2019-től egyik halmazban sem lesznek benne. Korábban még az unión kívüli nemzetek is pályázhattak erre, ennek értelmében kulturális főváros volt Isztambul és Reykjavík is.

A britek természetesen csalódottak, már csak amiatt is, mert az Európai Bizottság előbb megvárta, kiket indítanak a címért, ezután vonta vissza a lehetőséget. Az Egyesült Királyság egyébként októberben döntött arról, mely öt városból választja majd ki a végső győztest: ezek Dundee, Nottingham, Leeds, Milton Keynes, illetve közösen Belfast, Londonberry és Strabane voltak.

Magyarországról egyébként Győr, Debrecen, Eger, Miskolc, Tokaj és Veszprém pályázik a 2023-as kulturális fővárosi címre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.