Kottakalózok címmel animációs sorozat készült a zenei jogokról

A kezdeményezés célja, hogy a zeneipar iránt érdeklődő fiatalokat megismertesse az őket érintő jogi alapokkal.

Balogh Roland
2017. 11. 06. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kottakalózok címmel készített tematikus rövid rajzfilmsorozatot egy jogász, zenész és grafikus szakemberekből összeállt csapat. A kezdeményezés célja, hogy a zeneipar iránt érdeklődő fiatalokat megismertesse az őket érintő jogi alapokkal. A Youtube-on megtekinthető ötrészes sorozat egy állatok alkotta zenekar életén keresztül enged bepillantást a szerzői jog mindennapjaiba.

A rajzfilmeket megálmodó Mezei Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese úgy gondolta, a fiatal zenészeknek, dj-knek és elektronikuszene-készítőknek így tudja a legkönnyebben befogadható módon megmutatni az alapokat a demókészítéstől a turnéig. Mint mondja, a lehető legegyszerűbben, mégis pontosan próbálja visszaadni a szerzői jog szerepét a zenei alkotómunkában; sokan ugyanis kész tényként kezelik, hogy „a zene ott van”, bármikor és bárhogyan a miénk lehet. Mezei szerint ha nem is várható el, hogy a rajzfilm hatására mindenki visszatérjen a lemezvásárláshoz, a társadalom alapvető érdeke a tudatos fogyasztók körének bővülése.

Az Igazságügyi Minisztérium által kiírt pályázatra a szegedi InfoCopy diákkör tagjainak a bevonásával készült széria olykor valóban túl egyszerű és túl általános, ám a hat-nyolc perces részekből az alapkérdések, mire érdemes figyelnie a zenésznek, kihámozhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.