Meghalt Kállay Géza irodalomtörténész

Ötvenhét éves volt.

Lakner Dávid
2017. 11. 19. 21:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenhét éves korában meghalt Kállay Géza irodalomtörténész, Shakespeare-kutató –közölte a Pesti Bölcsész Akadémia nyomán a Litera. A nyelvfilozófusként is ismert egyetemi tanár néhány nap múlva töltötte volna be az 58. életévét. 

Az 1959. november 20-án született Kállay az Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott, majd tudományos segédmunkatársként dolgozott ugyanott. Előbb aztán az Angol Tanszéken lett egyetemi tanársegéd, aztán 1997-ig adjunktus az Angol-Amerikai Intézet anglisztika tanszékén. Később ugyanennek az intézetnek lett igazgatója, de közben kutatói ösztöndíjasként kijutott a Harvardra is.

A reneszánsz angol irodalmának és drámaelméletének kutatója, illetve avatott Shakespeare-szakértő volt Kállay, de érdeklődött irodalom és filozófia viszonya, valamint Ludwig Wittgenstein munkássága iránt is. Shakespeare-tanulmányai A nyelv határai, filozófiai esszéi Személyes jelentés címmel jelentek meg. 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.