Német videóművész lett a legbefolyásosabb

Listába szedték a legnagyobb hatást kifejtő alkotókat.

Lakner Dávid
2017. 11. 03. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hito Steyerl lett az idei év legbefolyásosabb művésze az Art Review hagyományos százas listájának legújabb, tizenhatodik kiadása szerint. „A művészet roppant erőteljes dolog. De legalábbis roppant erőfeszítés eredménye, nem mindig a pozitív értelemben. Ez az, amit Steyerl felismert” – írta az Art Review a müncheni születésű német filmesről, akinek főtémái közé a média, a technológia és a képek globális körforgása tartoznak.

Jelenleg a berlini szépművészeti egyetemen tanít, egyedi videóinstallációit és más munkáit pedig bemutatták már Buenos Airesben, Koppenhágában, Düsseldorfban, Helsinkiben és New Yorkban is.

Az idei listán egyébként is szép eredményt értek el azok, akik előszeretettel vizsgálják a radikális politikai ideológiák megjeleníthetőségének kérdését. Közéjük sorolható Steyerl is. A harmadik helyen Donna Haraway végzett, akinek írásai középpontjában identitáskérdések, a feminizmus és az ökológia állnak.

A kilencedikként végzett Bruno Latour szintén ismert gondolkodó, ő a társadalomnak a nem emberi rendszerekhez való viszonyát szereti tanulmányozni. Felkerültek a listára a társadalmi nemeket és a szexualitást kutató szerzők, a 48 éves Judith Butler és a 77 éves Chris Kraus is. 

Második lett Pierre Huyghe, aki az emberiségnek a környezetre gyakorolt hatását kutatja, míg a 11. Wolfgang Tillmans fotós a brexit és a német AfD elleni kiállásairól ismert. A kínai aktivista, Aj Vej-vej a tizenharmadik helyen végzett. A lista megjelenését egyébként a BMW támogatta. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.