„Not Hollywood, de very good”

A TV2 új valóságshow-ja, az Ázsia Expressz túlélő celebeket követ .

Ficsor Benedek
2017. 11. 15. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hátizsákba pakolni a fehérneműt és a piperét ugyanolyan, mint bankot rabolni: nagyfokú precizitást igénylő feladat. Ha mást nem is, ennyit mindenképpen megtanulhattunk a TV2 Ázsia Expressz című műsorából. És mielőtt bárki hitetlenkedve tovább lapozna, a fenti tanulságot maga Ambrus Attila, vagyis a Viszkis rabló vonta le, nála autentikusabb szakértőt pedig aligha találhatott volna a csatorna.

Az Ázsia Expressz egy vietnami útkereszteződés pofonegyszerű logikájára épül: mindegy, mi van, át kell jutni élve. A túlélő valóságshow-k primer ösztönökre játszó adrenalinfröccsét a biztonság (és a képzavar) kedvéért felütötték a celebkeltető műsorok ellenállhatatlan bájával. Tizennégy, alig, közepesen és rettenetesen ismert hírességet raktak ki, a dzsungel helyett ezúttal Délkelet-Ázsiában. Feladatuk, hogy pénz és minden egyéb segítség nélkül tegyenek meg ötezer kilométert: Vietnamból Laoszon és Kambodzsán át Thaiföldre kell eljutniuk saját erőből.

A túlélők hét párra oszlanak, és a műsor készítői nem fogták vissza cinizmusukat, világklasszis kombinációkat kreáltak. A napokban több mint 15 ezer tudós intézett nyílt levelet a Föld lakosságához, figyelmeztetve bennünket, ha így folytatjuk, a bolygó hamarosan elpusztul. Válaszlevélben elküldeném nekik a Berki Krisztián és Ambrus Attila páros, vagy a rusnyázásáról elhíresült debreceni tévés műsorvezető, Megyeri Csilla és élete párja, Molnár Zsolt ázsiai utazásának felvételét. A rémületet valószínűleg a csendes beletörődés váltaná fel.

– Mi vagyunk az egyetlen páros, aki nem a pénzért jött, hanem a sikerért, pénzből már szereztünk eleget – fogalmazza meg ars poeticáját Berki Krisztián. Az egykori focikapus, műsorvezető és főállású híresség, aki még a herevasalásából is bulvárcímlapot kreált, nyilván tudja, mit beszél, annak idején a Ferencváros vezérigazgatói posztjáról is jóval nagyobb zsákkal távozott, mint ahogy érkezett. Ambrus Attiláról pedig a zsák kontextusában felesleges lenne bármit is mondani. Még szerencse, hogy a sikerből valóban kijut nekik Ázsiában. – Not Hollywood, de very good – veregeti hátba újdonsült szállásadóját Berki, miután kifogástalan angolsággal bekönyörögték magukat egy mosolygós vietnami bácsi házába éjszakára.

Nem elég ugyanis csak stoppolniuk, a versenyzőknek a szállásukról is maguknak kell gondoskodniuk. Ebből a Barátok közt egykori Berényi Andrását játszó R. Kárpáti Péter és lánya, Kárpáti Rebeka jöttek ki a legjobban, a luxuslakásban a korábbi RTL Klubos színész még táncra is perdült, hogy a pánázsiai testvériség jegyében a koreai Gangnam Style-lal szórakoztassa vietnami házigazdájukat. Kínos produkciójának meg is lett a jutalma, az első játékhét végén őket küldték haza. Ami talán csak azért kár, mert R. Kárpáti Péter szájából hangzott el eddig az egyetlen valamire való észrevétel: vajon mi lenne, ha Magyarországon szeretnének bekéredzkedni vadidegenekhez pénz és nyelvtudás nélkül?

Szerencséjükre Vietnamba még nem érkeztek meg a magyar kormány óriásplakátjai. Persze azért dráma akad így is bőven. Cseke Katinka, a Jóban-rosszban színésznője például sem a klímával, sem a helyiek hamiskás mosolyával nincs kibékülve: „Olyan gyanúsak, és ha kiveszik a vesénket?” Párja, az őrgrófi család leszármazottjaként láthatóan jókora türelmet és önuralmat öröklő Pallavicini Zita érdekes kontrasztként tűnik fel ezekben a helyzetekben.

Kapunk még egy közepesen hisztis szépségkirálynőt Kulcsár Edina személyében, aki szintén a barátjával érkezett, és két tökéletesen érdektelen párost: Fésűs Nellyt és Muri Enikőt, illetve egy időjós duót, Németh Lajost és Gaál Noémit. No meg az RTL Klubon a konkurenciához igazolásával begyógyíthatatlan sebeket ejtő Ördög Nórát, akinek a tekintete beszédesebb a versenyzőknél: műsorvezetőként valószínűleg mindenhol máshol szívesebben lenne éppen, mint a vietnami forgatagban.

A produkció ettől függetlenül Orbán Viktor legszebb álmát váltja valóra, a keleti nyitás első csoportjaként Magyarország, ím, megérkezett Ázsiába. Reméljük, a kultúrák találkozásának sokkja elfeledteti a helyiekkel, hogy míg szűk kétszáz éve Kőrösi Csoma Sándor vitte hírünket a kontinensre, nekik most be kell érniük Berki Krisztiánnal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.