„Szellemes” múzeumi kempingezők

A felújítás előtt álló Iparművészeti halloweeni programmal búcsúzott a nagyközönségtől.

Vékony Zsolt
2017. 11. 02. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán különleges programon vehettek részt azok, akik október 31-én este ellátogattak az Iparművészeti Múzeumba. A gyönyörű, ugyanakkor éppen felújítás előtt álló épületben ugyanis ottalvós halloweeni programot szerveztek: magyarországi kiállítóhelyen elsőként nyílt erre lehetőség. Gyakorlatilag ez volt az utolsó alkalom a renoválás miatt már zárva tartó intézményben, hogy az újranyitás előtt a közönség bejárja az egyébként csodálatos helyszínt. Az igazán bátrak ráadásul ezúttal álomra is hajthatták a fejüket odabent az egyszemélyes mobil ágyakon vagy a magukkal hozott sátrakban.

Ahogy esteledni kezdett, egyre-másra érkeztek a nagyobb hátizsákokkal felszerelkezett múzeumtúrázók, az egésznek olyan hangulata volt, mintha egy nyári fesztiválra futnának be a bulizni vágyók. Csakhogy itt most nem a hangos mulatozás állt a középpontban, sőt, meglepően csendben és visszafogottan készítették elő fekhelyeiket a vállalkozó szellemű érdeklődők. Az eseményre 140-en jelentkeztek, többségükben fiatalok, de egy-két család is vállalta az izgalmas programot.

Természetesen az intézmény alkalomhoz illő tematikát választott: a résztvevők töklámpást faraghattak, megnézhették az Éjszaka a múzeumban című filmet, illetve vezetett túrákon, zseblámpával fedezhették fel a Lechner Ödön által tervezett szecessziós épület rejtett zugait, a pókhálós pincétől a nyikorgó padlásfeljáróig. A szervezők vacsorára bográcsgulyást főztek, másnap pedig tábori hangulatú retró reggelivel (például májkrémmel, kiflivel, almával, teával) kínálták a vendégeket, akik a délelőttöt is lustálkodással tölthették a múzeum üvegcsarnokában.

A budapesti Katalin és András épp múzeumi kiadványokat és albumokat böngészgetett sátruk közelében, amikor megszólítottuk őket. – A rádióban hallottunk arról, hogy lesz ez a program, és kíváncsiak voltunk rá, emiatt jöttünk el. Igazság szerint maga a halloween annyira nem foglalkoztat minket, de az épületsétára nagyon kíváncsiak vagyunk – mondták lapunknak.

###HIRDETES###

Veszprémből indult útnak a gimnazista Hanna és Panna, hogy az Iparművészetiben alhassanak. A halloween szelleme annyira őket sem ragadta még meg, bár tökfaragással már korábban is próbálkoztak – most is épp ezzel foglalkoztak, amikor beszédbe elegyedtünk velük.

Az őszi szünetüket töltő Imola, Laura és Áron viszont éppen fekhelyeiket rendezgették, amikor odaléptünk hozzájuk. – Anyu hallott erről a rendezvényről, de mondta, ő biztosan nem tud eljönni velem, így szóltam a barátaimnak, akik lelkesen csatlakoztak – árulta el Laura. Áron arról is kifejtette a véleményét, miért értelmetlen hazánkban a halloweenezés: – Az Egyesült Államokban vagy még inkább Mexikóban teljesen máshogy viszonyulnak a halálhoz, mint például nálunk. Ott jó móka az ijesztgetés és a beöltözés, hazánkban viszont inkább a komorság, a melankólia, a csöndes emlékezés a jellemző és a társadalmilag elfogadott, emiatt nem is igazán érzem jónak keverni ezeket a szokásokat. Ellenben ez a program nagyon jó ötlet, más alkalmakkor is lehetnének hasonlók.

Bár az Iparművészeti a tervek szerint öt évig zárva tart, munkatársai ettől függetlenül nem tartják kizártnak, hogy a kempingezős programnak az újranyitás után is lesz folytatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.