Színházi próba közben halt meg Benkő Géza

A színpadon lett rosszul a 48 éves színész.

MN
2017. 11. 20. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délelőtt Szerencsen, színházi próba közben meghalt Benkő Géza – írja a Paraméter.sk. A 48 éves színész, rendező a színpadon lett rosszul, leállt a szíve, és nem tudták megmenteni az életét.

„Sajnálattal tudatjuk, hogy kiváló színészünk, Benkő Géza 48 éves korában, a mai napon tragikus hirtelenséggel elhunyt a Sári bíró színdarab főpróbahetének első napján. Őszinte részvétünk a családnak” – közölte a Külhoni Magyar Nemzeti Színház.

Bocsárszky Attila, az intézmény alapító igazgatója vasárnap úgy fogalmazott:

„Színtársulatunkkal ma tíz óra körül Szerencsen a Sári bíró című darabot próbáltuk, amelynek a címszerepét játszotta Géza. Péntekre időzítettek a bemutatót. Próba közben összeesett, elvesztette az eszméletét. Előbb az édesapám próbálta őt feléleszteni, majd a helyszínre kihívott mentők negyven percen át próbálták őt visszahozni, de sajnos, nem jártak sikerrel. Állítólag tüdőembólia, egy vérrög okozta a halálát. Számunkra annál is megrázóbb mindez, mert nekünk, kollégáinak sosem panaszkodott az egészségi állapotára, sporttevékenységgel is őrizte az erőnlétét és az egészségét. Egy istenadta tehetséggel megáldott színművészt vesztettünk el, akit színházunk a saját halottjának tekint. Részvétünk a családjának!”

A Külhoni Magyar Nemzeti Színház honlapján felidézi: Benkő Géza 1969. október 28-án született Kiskövesden. Királyhelmecen érettségizett, majd színészdiplomát szerzett Pozsonyban. A szlovákiai magyar színházak, a Komáromi Jókai Színház, a Kassai Thália Színház és a SZEVASZ Színház mellett játszott Győrben, Nagyszombatban és másutt. Több szlovák filmben kapott nagyobb szerepeket is. Beckett Godot-ra várva című abszurdjában nyújtott teljesítményéért a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján elnyerte a legjobb alakítás díját, majd az idén a legjobb férfi mellékszereplőét is elnyerte a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház Bányavakság című előadásában nyújtott alakításáért.

Főbb színházi szerepei:

Venticello (Peter Shaffer: Amadeus); Csongor (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde); Orgon (Molière: Tartuffe); Bajkhállóy Richard huszárkapitány/Kleisermann Mihály jegyvizsgáló (Parti Nagy Lajos: Ibusár); Portos (Alexander Dumas: A három testőr); Őrnagy (Örkény István.: Tóték); Partjelző, szappan (Egressy Zoltán.: Sóska, sült krumpli), Postás (Örkény István: Tóték), Lucky (Samuel Beckett: Godot-ra várva), Truffaldino (Carlo Goldoni: Két úr szolgája), Ripafratta lovag (Carlo Goldoni: Mirandolina), Billy (Dale Wassermann: Kakukkfészek), Edmund Tyrone (Eugene O’Neill: Utazás az éjszakába), Schweizer (Friedrich Schiller: Haramiák), Színész (Milan Lasica–Július Satinský: Barátunk René). Monodráma: Samko Tale (Daniela Kapitáňová: Temetőkönyv).

Benkő Gézát sokan a TV2-n futó Jóban Rosszban című sorozatból ismerik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.