Bono majdnem meghalt, aztán a zene elnőiesedéséről beszélt

Meglepő állításokat tett a U2 frontembere.

Lakner Dávid
2017. 12. 28. 21:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálközeli élménye volt a U2 frontemberének – fedte fel Bono a Rolling Stone-nak adott nagyinterjúban, amelyben szerelemtől kezdve hitbeli kérdéseken át a politikáig szó esett mindenről, amiről csak lehetett.

Az 57 éves énekes ugyanakkor elég homályosan fogalmazott, nem sok részletet árult el arról, hogyan is történt mindaz, amiről beszél. A zenész „kihalásélménynek” nevezte, amit átélt, hozzátéve, hogy az emberek általában átélnek ilyet testileg vagy lelkileg. „Igen, számomra fizikai volt, de azt hiszem, megkíméltem magam mindettől a szappanoperától” – jelentette ki a popsztár. Bono elmondása szerint nem kíván minden apró részletet közzétenni az életéről, és a kérdésben is úgy akar beszélni, hogy az üres lyukakat mindenki a saját élményeivel tölthesse be, így átérezve az egészet.

Meglepő volt a nem túl súlyos műfajban nyomuló csapat frontemberétől az is, hogy a zene elnőiesedéséről beszélt. „Megvan ennek is a jó oldala, de a hiphop ma az egyetlen lehetőség a fiatal férfiak számára, hogy kifejezzék dühüket, és ez nem jó” – jegyezte meg az énekes, megfeledkezve számos zenei stílusról, amik igaz, a U2 vonalához nem állnak túl közel. „Amikor tizenhat éves voltam, nagyon sok düh volt bennem” – jegyezte meg a frontember.

Szerinte szükség van a düh kifejezésére, helyet kell találni a gitároknak – még ha közben dobgépet használunk, akkor is. Máskülönben akár formaldehidbe is önthetnénk az egészet, vélte. „Végül is, miről szól a rock’n’roll? A düh van az egész középpontjában” – jelentette ki az énekes, példaként olyan zenekarokat hozva, mint a Who vagy a Pearl Jam.

Egy Twitter-felhasználó egyébként úgy vélte, ha Bono több dühöt szeretne a zenébe, elég lenne csak újra megegyeznie az Apple-lel, hogy kerüljön mindenki telefonjára a megkérdezése nélkül egy új U2-album. Ezzel utalva arra a három évvel ezelőtti esetre, amikor ötszázmillió gyanútlan felhasználó kapta meg a készülékére a Songs of Innocence lemezt. A zenekar akkori magyarázkodása viccesebb nem is lehetett volna: féltek, hogy máskülönben senki nem hallgatná meg a számaikat.

Az Independent az elnőiesedésről szóló állítás ellenére úgy vélte, hogy a rockzenei forradalom közben zajlik, és épphogy a nők is nagy szerepet vállalnak benne. A zenében kifejezett düh kapcsán mindenesetre elég csak összehasonlítani a U2 idei slágerét, a You\'re The Best Thing About Me-t a női frontemberrel rendelkező Oathbreaker vagy Myrkur egy-egy számával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.