Enyedi Ildikó, Nádas Péter és ifj. Vidnyánszky Attila is Arany Medált kapott

Eddig negyvenkét magyar művész vehette át a Mészáros Márton kulturális újságíró által alapított díjat.

Lakner Dávid
2017. 12. 13. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencedik alkalommal adták át a Mészáros Márton kulturális újságíró által alapított Arany Medál-díjakat, ötödjére a budapesti Bethlen Téri Színházban. Az elismeréseket, mint minden évben, idén is közönségszavazatok alapján osztották ki.

Ahogy a szerda délutáni díjátadón Mészáros elmondta, eddig negyvenkét magyar művész vehette át a díjat, és Hámori Gabriella színésznő volt az, aki már kétszer is kiérdemelte azt.

Az idei életműdíjat Piros Ildikó Kossuth-díjas színésznő vehette át Szirtes Tamástól. Utóbbi kifejtette: sok évet töltöttek együtt a Madáchban, ahol „egymásra nagyon figyelő, elmélyült csenddel, a tehetség csendjével” találkozott.

Az év rendezője Enyedi Ildikó, az év színésze pedig Schneider Zoltán lett. Mint a Testről és lélekről rendezőjét méltató Kelecsényi László filmtörténész elmondta: Enyedi filmjeire leginkább a mágikus realista jelző illik. – Nincs olyan, hogy rossz Enyedi-alkotás. Nála mindig megtaláljuk a világ valószínűtlenségi pontjait – tette hozzá.

A rendezőnő pedig kifejtette: fontosnak tartja, hogy ez a díj összehozza a különféle területeken alkotókat. – Nemrég Portugáliában, egy összművészeti fesztiválon jártam. Visszagondoltunk a hetvenes-nyolcvanas évekre, amikor még természetes volt, hogy egymás műveit ismerjük, eljárunk egymás bemutatóira – nosztalgiázott Enyedi Ildikó.

A színésznői elismerést Huszárik Kata vehette át Trokán Nórától, míg a legígéretesebb fiatal tehetségnek ifj. Vidnyánszky Attilát szavazták meg.

Az év írója a Világló részletek szerzője, az idén 75 éves Nádas Péter lett, akit a tavalyi díjazott, Németh Gábor méltatott. Miután a Nobel-esélyes szerző nem tudott jelen lenni, az elismerést a Jelenkor Kiadó igazgatója, Sárközy Bence vette át. – Régóta megszállott Nádas-olvasó vagyok, aki már 20 évesen az Egy családregény végével talált vissza a gyerekkori mogyoróbokrokhoz – hangzott el Németh Gábortól, aki elmondta azt is, ugyanabba az általános iskolába járt, mint Nádas. Ezért is volt nagy élmény számára, amikor Nádastól az egykori utcákról és egy régi korcsolyapályáról olvasott. – Hirtelen megéreztem a Pozsonyi sarkán, milyen volt azt a korcsolyakulcsot fogni – elevenítette fel az Egy mormota nyara szerzője, mit adott neki Nádas. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.