Erővel tolt helyőrség: 1,4 milliárdot kap a kormányközeli írószalon

Újabb pénzeső hullott az Előretolt Helyőrségre: az íróakadémia lapját Mészáros Lőrinc nyomdájában, százezres példányban adják ki.

Koncz Tamás
2017. 12. 28. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs az a közpénz, ami sok lenne, ha a körúton túli – értsd, Budapest határain túl eső – magyar irodalom támogatása és terjesztése a cél.

A szerdai Magyar Közlönyből derül ki, hogy az év végi kulturális támogatások elosztásánál nagyon jól járt Orbán János Dénes alapítványa, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. ugyanis 1,4 milliárd forintot kapott a közel 8 milliárdos teljes keretből.

A nonprofit cég az összeget az Előretolt Helyőrség íróakadémia munkájára fordítja. Köztudott, hogy EHT az irodalmi szcénában elképesztőnek számító állami támogatásokkal működik, idén már 850 millió forintot kaptak működési költségre, miközben a hozzájuk hasonló írószervezetek (József Attila Kör, Fiatal Írók Szövetsége, Szépírók Társasága) évente mintegy összesen 80 millió forintból gazdálkodnak.

Az Előretolt Helyőrség azonos című lapjáról éppen egy hónapja derült ki, hogy 82 millió forintos költséggel, elképesztő terjedelemben – legalább 180 ezres példányszámban – fogják terjeszteni, Budapest kivételével országszerte. Hogy teljes legyen a kép, a lapkiadásról szóló közbeszerzést Mészáros Lőrinc két vállalata, a Mediaworks Hungary és a Pannon Lapok Társasága nyerte el.

Az év végi kulturális pénzesőben 2 milliárd forint jutott a Nemzeti Színház felújítására, de óriási összeget, 1,45 milliárdot kapott a Főtér.ro lapot kiadó Erdélyi Médiatér Egyesület is.

Utóbbi az Erdély.átlátszó.hu szerint már eddig is magyarországi támogatásból működött – korábban a Magyar Sajtó Határok Nélkül Alapítvány finanszírozta, ami 2015 májusáig laptulajdonosunk, Simicska Lajos érdekeltségében állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.