Az Epreskertből támad az UbikEklektik

A Képzőművészetin február 2. és 4. között folytatódik a megjelenésében is különleges fesztivál.

Balogh Roland
2018. 01. 27. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vissza a startvonalra – így is jellemezhetjük az UbikEklektik február 2. és 4. között tartandó fesztiválját. Már csak azért is, mert a szervezők maguk adták a nulladik jelzőt rendezvényüknek. De pontosan miről is van szó? Az UbikEklektik több egy egyszerű zenei fesztiválnál, mindig is nagyon erős volt a vizualitásra építő része is, s az egész csapat amolyan művészeti kollektívaként az egyik legszemrevalóbb látványvilággal örvendeztette meg mindazokat, akik ellátogattak a rendezvényeikre.

Sajnos azonban a különleges mustrát tavaly technikai okokból végül nem tudták megtartani, nem sikerült megfelelő helyet találniuk ugyanis. Így lesz még nagyobb értéke annak, hogy ezúttal a Magyar Képzőművészeti Egyetem ad otthont neki. Mint a szervezők írják, a mostani fesztivál kettős céllal jött létre, amiket már a választott helyszín, az Epreskert is alátámaszt. Ezért is egyrészt igyekeznek szilárdítani az Ubik körül évek óta szerveződő művészeti kört, és tágítani azt újabb műfajokkal, így a tánccal, vagy épp a különféle alkalmazott művészettel. Másrészt az esemény révén szeretnék lehetővé tenni az érintett művészek és alkotó csoportok legfrissebb alkotásainak a bemutatását is. S teszik ezt – saját bevallásuk szerint – olyan, már tapasztalt, barátságos, ismerkedős és kötetlen közegben, ahol a különböző stílusok és műfajok nemhogy kizárják, hanem éppenséggel erősítik egymást, s lehetőséget biztosítanak új projektek és együttműködések létrejöttéhez.

– A lehető legtöbb ágazaton átívelve, a zenét kissé hátrébb szorítva a háromnapos programsorozat elemeinek összeválogatásánál az elsődleges szempontok között szerepelt az aktualitás, az inspiráló jelleg és a közös alkotás lehetővé tétele. A meghívott művészek jelentős része amúgy pályakezdő – hívták fel a figyelmet a szervezők. A kollektíva alkotói mellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Táncművészeti Egyetem diákjait kérték fel a már kész alkotásaik bemutatására.

A teljes rendezvénysorozat egyébként ingyenes lesz, aki semmiképp nem akar lemaradni róla, érdemes regisztrálnia, így telt ház esetén is bejuthat a programokra. Minden hasznos információt az UbikEklektik Facebook-oldalán vagy a külön a fesztiválra létrehozott eseményen lehet megtalálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.