Beperelte Lana Del Reyt a Radiohead, mert szerintük lekoppintotta egy dalukat

Külön pikáns, hogy egy olyan dalukért perlik, amelynek a „hasznosítása” miatt korábban ők vesztettek pert.

Balogh Roland
2018. 01. 08. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pikáns szerzői jogi per elé néz Lana Del Rey, miután beperelte a Radiohead, mert szerintük az amerikai énekesnő Lust For Life című albumának zárószáma, a Get Free a brit zenekar 1992-es Creep című dalának a koppintása – jelentette a BBC.

Arról, hogy Thom Yorke-ék jogi útra terelik az ügyet, már korábban is suttogtak, ám hogy valóban bíróságra mennek, azt most ismerte el Del Rey. Mint az énekesnő Twitter-üzenetében jelezte, a Radiohead a dal jogdíjából befolyó bevételek száz százalékát követeli, miközben az énekesnő ügyvédje útján elvileg ennek 40 százalékát ajánlotta fel, de ez – állítólag – nem elég a brit bandának. Szó mi szó, aki ismeri a Creep-et és meghallgatja a Get Free-t, már az első másodpercekben libabőrös lesz attól, hogy mennyire hasonlít a két dal, miközben az amerikai előadó váltig állítja, nem a Creep inspirálta saját szerzeményét.

Ez itt az ominózus Lana Del Rey-dal:

Míg itt az 1992-es Radiohead szerzemény:

A kultúrtörténeti csavar viszont ott van, hogy a Radiohead korábban épp a Creep miatt vesztett pert, mert a dal elemei szinte egy az egyben megegyeznek a szintén brit The Hollies zenekar 1972-es The Air That I Breathe című dalával. S ha már korábban erről volt szó, ez utóbbit meghallgatva még inkább libabőrös lehet az ember, mert a The Hollies számából még több átemelés lehet ismerős a fülnek. Nem hiába vesztettek pert Yorke-ék, ami után társszerzőként fel kellett tüntetniük a The Hollies-dal két íróját, Albert Hammondot és Mike Hazlewoodot.

Egyébként már csak zenetörténeti szempontból érdekes végighallgatni időrendi sorrendben visszafelé egy dallam 45 éves fejlődéstörténetét, bármi legyen is a vége a mostani pernek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.