Három díjat nyert kollégánk a Magyar Sajtófotó Pályázaton

Végh Lászlónak a Duna-deltában készült és a Hargita megyei pásztorok mindennapjait megörökítő sorozatát is jutalmazták.

MN
2018. 01. 29. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjban, illetve két kategóriadíjban részesült kollégánk, Végh László a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton, aminek eredményét hétfő délután hirdették ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában.

A különdíj a teljes portfólióért járt, emellett lapunk munkatársa a legjobb portrés emberábrázolás (sorozat), illetve természet és tudomány (sorozat) kategóriában érdemelte ki az első helyet. Utóbbi, azaz a Duna-delta sorozat a Duna Régió Stratégiai Éves Fóruma és a Capa Központ támogatásával készült.

Emberábrázolás kategóriában az Alsófalva mellett juhokat hajtó fiú, Szép Ottó, illetve családja fotózásáért kapta meg az első helyet kollégánk. Az erdélyi Hargita megyében élő pásztorok mindennapjait 2013 óta örökíti meg lapunk fotóriportere. Mint korábban írtuk, Szép Endre és családja csupán télre húzódnak a faluba, egyébként pedig a hegyeken épített esztenán töltik életüket a gondjaikra bízott több száz kecskével és juhval.

Végh László munkáját korábban is elismerték már: tavaly ugyanitt harmadik díjban részesült Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában. Akkor ukrajnai sorozatának darabjával érdemelte ki a díjat, méghozzá Balog Kálmán cigány muzsikus otthonában, Nagypaládon című képével. A 35. Sajtófotó Pályázaton elismerték továbbá Székelyhidi Balázs Halál, te engem nem vihetsz el! című portrésorozatát, valamint Balogh Dávid Menekültek Belgrádban című riportját. Végh emellett két éve kategóriájában első helyezést ért el a 73. Pictures of the Year Internationalen. Akkor Kárpátalját járta be, fotózva frontról hazatért katonákat, családtagjukat gyászolókat, Krímből menekült tatárokat.

A MÚOSZ által meghirdetett 36. Magyar Sajtófotó Pályázatra 247 szerző pályázott 2260 pályaművel. A zsűri összesen 6302 képet tekintett az elő-, illetve a január végén megtartott zsűrizés során. A zsűri elnöki pozícióját az Archive of Modern Conflict kurátora, Szlukovényi Tamás töltötte be, mellette olyan fotóriporterek foglaltak helyet, mint Filip Horvat, Maciek Nabrdalik, Michael Hanke és Szabó Bernadett.

A MÚOSZ Nagydíját a Világgazdaságnak dolgozó Móricz-Sabján Simon, míg az André Kertész Nagydíjat az MTI/MTVA külső munkatársa, Mónus Márton kapta. Előbbi a Borsosék, míg utóbbi A krízisautó éjszakája című anyagért járt.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás több mint három évtizede számít a fotóriporterek legnagyobb magyar seregszemléjének. Az elismerést kiérdemlő képekből minden évben kiállítást állítanak össze, ami rendre tekintélyes számú látogatót vonz. Az idei díjátadót március 29-én tartják a Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Escher Károly-díjban részesült a HVG külső munkatársa, Asszonyi Eszter, míg a Szalay Zoltán-díjat az MTI/MTVA külső munkatársa, Mónus Márton kapta. Asszonyi képe a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban készült, ahol a túlélők és gyászoló családtagok a veronai buszbaleset áldozataitól búcsúztak. A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter a szabadfoglalkozású Kerekes M. István lett. 

Kategóriadíjat nyert még Asszonyi Eszter, Kurucz Árpád (Magyar Idők), Kerekes M. István (szabadfoglalkozású), Ajpek Orsolya (Index), Földes András (Index), Teknős Miklós (Magyar Idők), Bődey János (Index), Balázs Imola, Hajdú D. András (Abcúg), Rakó Alex (szabadfoglalkozású), Balassa László (szabadfoglalkozású) és Urbán Ádám (szabadfoglalkozású).

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.