Leégett az Umberto Ecót megihlető középkori apátság

Az épület tetejét épp felújították, amikor felcsaptak a lángok.

MN
2018. 01. 25. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leégett a Torinó közelében fekvő középkori bencés apátság, a Sacra di San Michele, amely megihlette Umberto Ecót, A rózsa neve című sikerkönyv íróját – adta hírül az MTI.

A X. századi kolostor tetőszerkezete szerda este gyulladt ki, és a lángokat csak csütörtök hajnalra sikerült eloltani. A kolostorban élő három rosminiánus szerzetes még idejében elhagyta az épület.

Az észak-olaszországi Susa-völgyben emelkedő csaknem ezeréves apátság szolgált mintául Umberto Eco számára világhírű regénye, A rózsa neve (1980) megírásakor. A könyv alapján hat évvel később játékfilm is készült.

A XIV. században egy bencés apátságban játszódó történet hatalmas tűzvésszel zárul, amelyben megsemmisül a kolostor ősi könyvek ezreivel teli titkos könyvtára.

A szerda esti tüzet rövidzárlat okozhatta az olasz sajtó szerint, a tetőn ugyanis renoválás zajlott. A tűzoltók hatalmas károkról számoltak be annak ellenére, hogy történelmi vagy művészeti jelentőségű alkotásokat nem értek a lángok.

Az eredetileg bencés, később a Rosmini-rendi szerzetesek kezelésébe került apátságot 983-ban alapították. Fontos állomáshelye az Európa északnyugati részéből az Alpokon át Jeruzsálembe vezető Via Francigena zarándokútnak. 1995 óta a Szent Mihály-apátság Piemont északolasz tartomány egyik hivatalos szimbóluma.

A kolostor múzeumát tavaly 100 ezer látogató kereste fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.