Magyarországon is megkezdődött a Kulturális örökség európai éve 2018

Az uniószerte zajló rendezvénysorozattal az európai identitástudatot is erősíteni szeretnék.

MTI
2018. 01. 22. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kultúra csúcsvívmányai és hősei méltán szerepelnek az európai kultúra legfontosabb teljesítményei között – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a Kulturális örökség európai éve 2018 magyarországi programsorozatának megnyitóján a magyar kultúra napján, hétfőn este Budapesten.

Az egyes nemzetek és kultúrájuk nélkül nincs sem Európa, sem európai kultúra – fűzte hozzá Navracsics Tibor, aki kiemelte azt is: Magyarországot Európában és a világon mindenhol kulturális nagyhatalomként ismerik.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes hangsúlyozta: Európa és az európai kultúra ereje abban rejlik, hogy sokszínűségére mindig a fejlődés előmozdítójaként és nem akadályaként tekintettek.

A különbözőségek felismerése nem szabad arra sarkalljon, hogy az egyes nemzeti kultúrák feloldódjanak valamilyen alaktalan, tulajdonságok nélküli egységben – fogalmazott a politikus, aki szerint a józanság azt követeli, hogy „a bennünket megkülönböztető jegyeket óvjuk és tekintsük erőnek”.

Az európai kultúra a keresztény etika, a görög filozófia és a római jog pillérein nyugszik. A kormány azért dolgozik, hogy később büszkén lehessen visszatekinteni a XXI. század elejére, látva, hogy Európa akkor is önmaga maradt, amikor a pilléreit több oldalról ostromolták – mondta Csepreghy Nándor.

– Ha Európában békében akarunk tovább élni, saját kultúránk továbbfejlesztése és a többi európai nemzet kultúrájának jobb megismerése egyaránt elengedhetetlen – emelte ki Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Hozzátette: minden nemzet egy újabb dimenziót ad az univerzális kultúrának és tudománynak.

Az eseményen Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke úgy fogalmazott: a tematikus év célja a kulturális ágazattal és a civil társadalommal együttműködve az európai kulturális örökség védelme, megóvása és népszerűsítése. „Felettébb sok tennivalónk van” – jegyezte meg.

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 2018-at május 17-én nyilvánította a kulturális örökség európai évének. A programsorozat fő célja, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére, valamint megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot. A magyarországi programsorozatot a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen koordinálja.

A köszöntők után Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet az MTA székházában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.