Obama kedvenc rappere és Pronyófalva kapitánya is fellép az idei Szigeten

Nyilvánosságra hozták a 26. Sziget fesztivál első nagy neveit.

B. Kovács Gergely
2018. 01. 22. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb amerikai rappere, a 30 éves Kendrick Lamar lesz a nagyszínpad egyik fő fellépője az idei Szigeten. Good Kid, M.A.A.D City (2012) és To Pimp a Butterly (2015) című anyaga is nagy siker aratott, utóbbiért Lamar több Grammy-díjat is besöpört. Tavalyi, Damn című lemeze pedig hosszú ideig vezette az amerikai Billboard 200-as listát.

Barack Obama korábbi amerikai elnök 2015-ben a rapper How Much a Dollar Cost című dalát nevezte meg kedvenceként. Később többször is meghívta Kendricket az elnöki rezidenciára, ahol a mélyszegénységről beszélgettek, amelyet testközelből ismert a comptoni gettó mélyéről indult Kendrick. Aki az egyik legkurrensebb előadó manapság. Videói közül a Humble-t eddig 425 millió alkalommal nézték meg a Youtube-on.

Szintén nagy név a Mumford & Sons, amely már első albumával, a 2009-ben megjelent Sigh No More-ral megnyerte a legjobb új előadónak járó Grammy-díjat, második albuma, a Babel turnéjával pedig világszerte arénákat töltött meg és került fontos fesztiválok főműsoridejébe. A lemez az első helyen debütált a UK Album Chartson és az amerikai Billboard 200-on is. Az Egyesült Királyságban 2012 leggyorsabban eladott albuma lett, az első héten több mint 158 ezer példány fogyott belőle. A folkos és alternatív rockos zenét játszó brit csapat 2013-ban már játszott a budapesti Petőfi Csarnokban.

Kendrick Lamar vagy a Mumford & Sons tagjai alig voltak túl az első, gügyögve kiejtett szavaikon, amikor Liam Gallagher már megalapította testvérével az Oasist. A brit pop fenegyereke ugyancsak a nagyszínpadon lép fel. A Gallagher fivérek nem éppen pallérozott társalgási stílusukról, kifinomultságukról híresek, de az a nyersesség, amelyet kicsit talán ír felmenőiknek is köszönhetnek, egészen sajátos ízt adott zenéjüknek. A Beatles leghitelesebb modern kori követői magánéletükben is úgy végezték egymással, ahogyan Lennon és McCartney, szólókarrierjük nem kis mértékben köszönhető a békíthetetlen testvérháborúnak.

Az eddig nyilvánosságra hozott nevek közül Liam Gallagher fellépése ígérkezik a legizgalmasabbnak, legalábbis a 35+-os korosztály számára.

Szintén a nagyszínpados főműsoridőbe készül Kygo. A norvég dj tavaly novemberben jelentette meg legújabb lemezét, a Kids in Love-ot, ennek turnéjával érkezik Budapestre. A brit Bastille, az indie pop, és az elektronikus zene elegyét játszó svéd Lykke Li, az elektroszvingben utazó, Magyarországon gyakran zenélő osztrák Parov Stelar, a brit indie-gitárrock csapat, a Kooks, a dán énekes, MO, a hetvenes évekbeli rockzenét megidéző izlandi Kaleo vagy a nagyszínpad közönségét már többször megtáncoltató amerikai Gogol Bordello is a Szigetre érkezik. Tavalyi elmaradt koncertjét pótolja a brit Clean Bandit, jön a manchesteri Blossoms és az elektronikával gazdagon fűszerezett folkrock-színtér ismert zenekara, a német Milky Chance is.

Az A38 színpadra érkezik a fiatal, tehetséges svéd Zara Larsson, a londoni alternatívrock-együttes, a Wolf Alice, a svéd elektrószíntér izgalmas jelensége, a Little Dragon, az ambientpop-zenéjével ismertté vált amerikai Cigarettes After Sex. Ugyancsak itt lesz a buffalói rocktrió, a Goo Goo Dolls, a brit dalszerző-előadó Fink, a virtuóz blues- és slide-gitáros nagypapa, Seasick Steve. Az A38 nagysátorban lép fel még mások mellett a Nothing But Thieves, a Slaves, az Everything Everything, Lewis Capaldi, a Lemaitre, a La Femme, Alle Farben, Joe Goddard, a WhoMadeWho, a Shame és a francia elektronikus zenész, Perturbator.

Az Aréna fellépői között lesz az Above & Beyond, Ummet Ozcan, Sam Feldt és Jay Hardway.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.