Szocialista siker a cirkuszművészetben: nagykövet lett Ujhelyi István

Turizmusért felelős szakpolitikusként érdemelte ki a címet az MSZP-s európai parlamenti képviselő.

MN
2018. 01. 21. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ujhelyi Istvánt, az MSZP európai parlamenti képviselőjét választották meg a világ cirkuszművészetének nagykövetévé a monte-carlói cirkuszfesztiválon – olvasható a baloldali politikus közleményében. A megtisztelő címet minden évben Stéphanie monacói hercegnő javaslatára adják át a cirkuszigazgatók találkozóján, ezt az elismerést korábban európai politikus még nem nyerte el. Ujhelyit a cirkuszművészet érdekében végzett munkájának elismeréséért és a cirkuszi világ megújítását segítő kezdeményezéseiért tüntette ki a monacói hercegnő által elnökölt szövetség.

Az MSZP EP-képviselője, az Európai Parlament turizmusért felelős szakpolitikusaként az elmúlt években több javaslattal is élt: a nevéhez kötődik például a számos művész által aláírt „Circus Manifesto” megfogalmazása vagy a Michelin-csillagok minősítési rendszeréhez hasonló minőségbiztosítási szisztéma megalkotása az európai cirkuszok számára. A BigTopLabel-programot a mostani monte-carlói nemzetközi cirkuszfesztivál keretein belül mutatták be, célja pedig, hogy garantálja a művészi minőség mellett a munkajogi, szolgáltatási és adott esetben állattartási követelményeknek való megfelelést is.

– Meglepetés és megtiszteltetés, hogy kívülállóként a nemzetközi cirkuszszakma engem választott nagykövetének. Különösen épp a cirkusz megszületésének 250. éves évfordulóján. Az európai turizmusért felelős szakpolitikusként pontosan tudom, hogy a cirkuszi szektor milyen értéket képvisel nemcsak gazdaságilag, de szociális és oktatási területen is. Bár az európai intézmények szintjén a cirkuszt és a szektorban rejlő kulturális és gazdasági lehetőségeket még nem ismerték fel kellőképpen, az mindenképpen eredmény, hogy a kezdeményezésemre több mint egy évtized után az Európai Bizottság átfogó felmérést végez az európai cirkuszok helyzetéről – fogalmazott Ujhelyi István a monacói átadóünnepség után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.