A filmhétről letiltották, de ingyen megnézhető a Kojot

„A nagy érdeklődésre való tekintettel” elérhetővé tette a Megafilm a korábban letiltott alkotást.

MN
2018. 02. 09. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint meghátrált a Megafilm: miután országos felháborodást váltott ki, hogy Kostyál Márk alkotását a producerek letiltották a február 7-e és 11-e között zajló 4. Magyar Filmhétről, a filmgyártó vállalat saját honlapján pénteken ingyenesen elérhetővé tette a Kojotot – ahogy erről a film Facebook-oldalán is beszámolnak.

A döntés nem feledteti, hogy a filmhéten továbbra sem szerepelhet a több mint kétórás mozi.

A Megafilm vezető producere, Kálomista Gábor információink szerint eredetileg sem akarta szerepeltetni a filmet a filmhéten, producertársa, Helmeczy Dorottya azonban igen.

Interjú a film rendezőjével, Kostyál Márkkal:

Amikor kiderült, hogy a Kojot egyik alkotója is nevezte a művet, botrány kerekedett, és Kálomistáék végérvényesen visszavonták a filmet a mustráról.

Az eljárás groteszk módon tükrözi a Kojot drámáját is: a filmben egy megcsömörlött fiatal férfi veszi fel a harcot a hatalmával korlátlanul visszaélő, mindent bekebelező oligarchával, amit, bár a film ennél jóval mélyebb és komplexebb, bárki könnyen aktuálpolitikai utalásként értelmezhetett.

Lapunk munkatársa megkereste az ügyben Kálomistát is, aki – utalva arra, hogy a Kojot betiltásának a hírét egy másik producer, Kovács Gábor terjesztette el a Facebookon – mindössze annyit reagált, hogy ő nem foglalkozik a konkurenciával. „Hivatalos bírósági végzés született róla, hogy Kovács Gábor nem minősítheti a filmjeimet, nem foglalkozom az üggyel.” De a film Kovács véleményétől függetlenül sincs ott a filmhét műsorán – vetettük fel. „Nem foglalkozom a dologgal” – zárta le a beszélgetést Kálomista. Nem derült ki tehát, hogy miért tiltják el a közönségtől a tavalyi év egyik legjobb alkotását.

A producernek nem először akad problémája egy magyar filmmel. 2016 őszén Gigor Attila Kút című alkotását hívatta vissza a moziból, és vágatott ki egy jelenetet, amelyben ő maga szerepelt – egy Hír TV-s archív felvételen volt látható.

A cenzúra komoly botrányt keltett, több száz filmes állt ki a Kút alkotói mellett, a producer válaszul perrel fenyegetett, ám a hullámok végül elültek anélkül, hogy bárkit elsodortak volna.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.