Elhunyt az első eurovíziós győztes, Lys Assia

Kilencvennégy éves volt.

Lakner Dávid
2018. 03. 25. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvennégy éves korában, szombaton elhunyt az Eurovíziós Dalfesztiválok legelső győztese, Lys Assia – közölte a brit Independent. Az 1956-os svájci bajnokot a zürichi Zollikerberg kórházban érte a halál. Az Eurovíziós Dalfesztivál dámájától kell búcsút vennünk – írta Twitter-oldalán a verseny szervezőgárdája. 

Lys Assia 1924. március 3-án született Svájc északi részén, Rupperswilben. Színpadi karrierjét táncosként kezdte, amit a negyvenes években cserélt énekesi pályára. Az első Eurovíziós Dalfesztivált 1956-ban rendezték meg Luganóban, ezt pedig rögtön Assia nyerte meg a Refrainnel. A rá következő évben, illetve 1958-ban is visszatért aztán Svájc képviseletében.

Giorgio című dalával 1958-ban a második helyre futott be. Tiszteletbeli vendég volt aztán 1985-ben, 2005-ben pedig a dalverseny ötvenedik születésnapja alkalmából énekelt. 

Nyolcvanhét éves korában úgy érezte, itt az ideje versenyzőként visszatérnie, de sajnos sem 2012-ben, sem 2013-ban nem sikerült elindulnia hazája színeiben. C\'était ma vie című dalával a hazai selejtező nyolcadik helyére tudott beérni. 

Nem sokkal ezelőtt, március 20-án halt meg az a Katie Boyle is, aki négy Eurovíziós Dalfesztivált is vezetett pályája során. Ő kilencvenegy éves volt, és olyan filmekben szerepelt még, mint a Meg kell ölni (1958) vagy a Primo amore (1959). 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.