Méltatlan helyzetben az Esterházy-kincsek

Továbbra is tisztázatlan a páratlan főúri gyűjtemény sorsa, amit a család az Iparművészeti Múzeumban helyezett letétbe, a kormány mégis Fertődre szállíttatta.

Ficsor Benedek
2018. 03. 29. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy páratlan gyűjtemény hányatott sorsára is rávilágítanak az Iparművészeti Múzeum (IMM) rekonstrukciója és költözése körüli botrányok, a korábban megírt különös közbeszerzések és a gyanús háttéremberek szerepe mellett. Az egykor az IMM-ben letétbe helyezett Esterházy-kincsek helyzete a mai napig tisztázatlan. A többek között ötvösművekből, drágakövekből, öltözékekből, díszfegyverekből és bútorokból álló együttest Orbán Viktor miniszterelnök kívánsága szerint, és a szakma heves tiltakozása mellett 2016 decemberében kezdték el Fertődre szállítani, ahol a csaknem 7 milliárd forintból megújuló Esterházy-kastélyban kaptak helyet. Információink szerint a kincstár egy része még mindig az IMM-ben van, az intézmény gyűjteményének költözése miatt pedig sorsa továbbra is bizonytalan. Ahogy a tulajdonjog sincs tisztázva: az Esterházy Magánalapítvány perben áll a magyar állammal a kincsek ügyében.

Az Esterházy-kincstár a főúri család párját ritkítóan gazdag gyűjteménye, amit az I. világháború végéig a fraknói várban őriztek. Esterházy Miklós herceg 1918-ban a kincsek jelentős részét Budapestre szállíttatta, és Tárnok utcai palotájában helyezte el. 1919 tavaszán a Tanácsköztársaság kulturális népbiztosának rendelete értelmében lefoglalták a gyűjteményt, amely az IMM-be került. A rendelet hamar érvényét vesztette, de Esterházy Miklós úgy döntött, a múzeumban hagyja a kincseket. Gesztusát egy évvel később letéti szerződéssel erősítette meg, amit halála után fia, Esterházy Pál megújított.

Csak a II. világháború alatt, Budapest ostromakor mozdult ki újra a múzeumból a gyűjtemény, Esterházy Miklós ugyanis úgy gondolta, a műtárgyak nagyobb biztonságban lesznek a Tárnok utcában. Nem lett igaza, az IMM szerencsésen átvészelte az ostromot, az Esterházy-palota és benne a kincstár ellenben súlyos károkat szenvedett. A szinte megsemmisült gyűjteményt az IMM szakemberei évtizedes munkával állították helyre. Időközben viszont a kincseket elkobozták a Mindszenty-per negyedrendű vádlottjaként 15 évre ítélt Esterházy Miklóstól. Az állami tulajdonba kényszerített kincstárat 2016 végéig az IMM-ben őrizték, akkor indították útjára Fertődre.

A költözés ötlete először 2013 nyarán vetődött föl, akkor Orbán Viktor egy fertődi kihelyezett kormányülésen fogalmazta meg, hogy az Esterházy-kincseknek az Esterházy-kastélyban a helyük. Tett követte a gondolatot, 2014-ben létrejött a kastélyegyüttest felügyelő Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont. A kincsek költöztetésének terve komoly fölzúdulást keltett, az IMM akkori főigazgatója, Takács Imre lemondott posztjáról, a Magyar Tudományos Akadémia művészettörténeti tudományos bizottsága pedig állásfoglalásban tiltakozott az ötlet ellen. A gyűjtemény biztonságos tárolása és szakmai kontrollja csak az IMM-ben garantált – írták, ráadásul a költöztetés előkészítetlen; legfontosabb érvük pedig az volt, hogy a kincsek legnagyobb része sosem tartozott a fertődi Esterházy-kastély berendezéséhez, és nem kapcsolódnak a kastélyt építtető Esterházy „Fényes” Miklós személyéhez.

Ám a szakmai szempontok láthatóan nem zavarták a kormányt, hiszen később határozatban mondta ki a gyűjtemény költöztetését. A szállítás 2016 decemberében meg is kezdődött, holott akkor a fertődi kastély felújítása még nem fejeződött be, a félkész terek pedig alkalmatlanok voltak a kincstár különösen érzékeny darabjainak biztonságos tárolására.

Az IMM-ből elszállított műtárgyakat törölték is az intézmény leltárából. Csakhogy a mai napig nem tudni, pontosan hány tételről van szó, mi került le Fertődre, és mi maradt Budapesten. Ez azért is különösen érdekes kérdés, mert a kincsek a letéti szerződést alapul véve az Esterházy Magánalapítvány tulajdonát képeznék, és kizárólag az IMM adhatna otthont számukra.

Kérdésünkre az alapítványnál megerősítették: perben állnak az állammal a gyűjtemény ügyében, ám hangsúlyozták, készek a párbeszédre és a megegyezésre. „Keressük a megoldást, mivel a mi célunk az, hogy az Esterházy-kincsek biztonságban legyenek, és méltó módon mutassák be Magyarországon. Ennek a garanciáit sajnos most nem látjuk, és minket is nyugtalanítanak az Iparművészeti Múzeummal és a műkincsállományával kapcsolatos hírek” – írták.

Az Eszterháza Központ feladatait (a név megváltoztatása nélkül) 2017. január 1-től a Kovács Gábor milliárdos vállalkozótól korábban megvásárolt állami cég, a Nistema Kft. vette át, amely így az Esterházy-kincsek Fertődre szállított darabjaiért is felelős. Úgy tudjuk, a gyűjtemény egy része a mai napig dobozban áll, akárcsak az el nem szállított műtárgyak.

Kérdéseinkkel megkerestük az Eszterháza Központot, az Esterházy-kastélyért felelős Miniszterelnökséget és az Iparművészeti Múzeumot is; választ lapzártánkig sehonnan sem kaptunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.